Κορωνοϊός – Σύψας: Μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας ανά πάσα στιγμή

«Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα»

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει για ακόμη μια φορά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας λέγοντας πως ο κορωνοϊός συνεχίζει να βρίσκεται εδώ γι΄αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

«Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Συψας και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχουμε τον καλύτερο δείκτη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε».

«Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα»» υπογράμμισε ο καθηγητής και τόνισε ότι σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα.

«Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λχ σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και προειδοποίησε για τυχόν «άμεση δεύτερη κορύφωση» σε χώρες που η πανδημία υποχωρεί, εάν δεν υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και συνέχιση των πολιτικών για την προστασία της δημόσιας υγείας απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αναφερόμενος στο ξεκίνημα των πτήσεων και τον τουρισμό, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «ο τουρισμός είναι ρίσκο, αλλά ελεγχόμενο ρίσκο. Θα υπάρχει λειτουργικός έλεγχος στο αεροδρόμιο και εκεί που θα πηγαίνει ο τουρίστας θα υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο…», ενώ για τα περιστατικά σε λεωφορεία με επιβάτες που δεν φοράνε μάσκα, σχολίασε ότι «η αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού. Θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να πάρουμε το θέμα στα χέρια μας».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού