Γιατί αποχωρεί η Ρωσία από τη Λιβύη

Οι σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες που επιβεβαιώνονται ατύπως και από διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα απεμπλοκής της Ρωσίας από τα λιβυκό γεωπολιτικό σταυρόλεξο, με ορισμένες μάλιστα πηγές να προσθέτουν ότι ως το τέλος του 2020 η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα έχει ολοκληρωθεί

Γιατί αποχωρεί η Ρωσία από τη Λιβύη

Οι πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί: Μέρος των ρωσικών  δυνάμεων που ήταν σημαντικός στρατιωτικός αρωγός του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, αποχωρεί από τη χώρα.

Οι σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες που επιβεβαιώνονται ατύπως και από διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα απεμπλοκής της Ρωσίας από τα λιβυκό γεωπολιτικό σταυρόλεξο, με ορισμένες μάλιστα πηγές να προσθέτουν ότι ως το τέλος του 2020 η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα έχει ολοκληρωθεί. Οι ίδιες πηγές, που το περιεχόμενο των πληροφοριών που μεταφέρουν είναι σε γνώση και του ελληνικού ΥΠΕΞ, δίνουν επίσης εικόνα του παρασκηνίου διαπραγματεύσεων  που προηγήθηκε, κάνοντας σαφές ότι πρόκειται για συνεννόηση ευρύτερης κλίμακας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν άτυπα ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες, χωρίς να επιζητηθεί και αμερικανική συμμετοχή, αφού τόσο η Ρωσία όσο και η ΕΕ με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους προεξοφλούν αλλαγή στον Λευκό Οίκο στις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και θεωρούν πολύ πιθανή την πλήρη αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην ίδια περιοχή.

Γιατί αποχωρεί η Ρωσία από τη Λιβύη

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μόσχα για την αποχώρησή της από τη Λιβύη  εξασφάλισε σαν αντάλλαγμα την πλήρη απόσυρση της ευρωπαϊκής διπλωματικής και στρατιωτικής ανάμιξης στη Συρία καθώς και τη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ θα επισπεύσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες, που στην παρούσα φάση θεωρούνται αυξημένης σημασίας τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για τη ρωσική οικονομία. Η ΕΕ, στο πλαίσιο της ίδιας συνεννόησης, αναλαμβάνει μόνη την επιτήρηση εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας για αποχή από ένοπλες αναμίξεις στη Λιβύη. Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, με την αποχώρηση των Ρώσων, γίνεται εφικτή και η αποτελεσματική παρακολούθηση των κινήσεων της Τουρκίας στη Λιβύη, που ως σήμερα δεν μπορούσε να επιτευχθεί λόγω του φόβου στρατιωτικού «ατυχήματος» στον αέρα, από τις πτήσεις των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Και τα δύο μέρη, Μόσχα και Βρυξέλλες, λένε οι ίδιες πληροφορίες, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποσκοπεί να ενισχύσει την φιλο-τουρκική κυβέρνηση αλ Σάρατζ στη Λιβύη, ακόμη κι αν σε πρώτη ανάγνωση κάτι τέτοιο θα φαινόταν ως πρώτη συνέπεια της ρωσικής απόσυρσης. Αντίθετα, και τα δύο μέρη ανέφεραν ότι η παράταση της στρατιωτικής διαίρεσης της Λιβύης μεταξύ ισοδύναμων Φατριών, έχει αποδειχτεί ως τώρα η αποτελεσματικότερη μέθοδος γεωπολιτικής «στεγανοποίησης» του λιβυκού ζητήματος, με ταυτόχρονη ανακοπή μεταφοράς μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη. Κάτι, που ούτε η Ρωσία ούτε η ΕΕ θα ήθελαν στην παρούσα φάση να θέσουν σε αμφισβήτηση.

 

Ειδικού συνεργάτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού