Τσίπρας: Πρέπει να στηριχθεί η εργασία και η κοινωνία για να αντέξει στη νέα κρίση (vid)

«Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η κυβέρνηση»

Συνεντευξη Τσιπρα Alpha

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ στην οποία μίλησε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ενώ σχολίασε και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά. Αναφέρθηκε επίσης στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ως «θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώνοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε». Όπως είπε, από την «εμπειρία” του στις Συνόδους Κορυφής, «δεν είναι εύκολο» να καταλήξουν οι «27» σε αποφάσεις «κοινής αποδοχής».

Σε γενικές γραμμές, όμως, είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν «θετική εξέλιξη» κυρίως για το Νότο της ΕΕ, καθώς μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου που έφτανε στο 1,5 τρισ. αλλά διατηρεί κάποια «ποιοτικά στοιχεία» των διεκδικήσεων. Αυτά, εξήγησε, αφορούν στην αμοιβαιοποίηση «κάποιου είδους» χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί «πάγια διεκδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου».

Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το «σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο» και η «σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας Γερμανία» συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας «συστημικός κίνδυνος» από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη «διάσπαση» της ΕΕ.

«Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η ΝΔ. Αναφέρομαι στην ποιότητα και τη χρονικότητα των μέτρων. Πρέπει να στηριχθεί η εργασία και η κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση για να αντέξει στη νέα κρίση που μας βρήκε. Θα πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι μισθοί και οι επιχειρήσεις. Η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά όλο το δράμα που ζήσαμε» ανέφερε.

«Ξεχάσατε ένα “μη” εμείς λέμε “μη” επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση. Αυτό που δίνει η κυβέρνηση δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους» εξήγησε.

«Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μου είπατε για το ΦΠΑ. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορωνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%»

«Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα στην κρίση η παρακαταθήκη του «μαξιλαριού» και μάλιστα είπε ότι «τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη ΝΔ. Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί».

«Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε τώρα με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης η ύφεση θα είναι στο μισό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού