Φίλης προς Κεραμέως στη Βουλή: Αφήσατε να διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών

Στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Νίκου Φίλη για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τη διενέργεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ειδικά μετά την απόφαση για ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων

Στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Νίκου Φίλη για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τη διενέργεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ειδικά μετά την απόφαση για ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.

Να σημειωθεί πως ο Ν. Φίλης, στην ανάπτυξη της ερώτησής του σήμερα επέμεινε στα στοιχεία για την μειωμένη προσέλευση των μαθητών Γυμνασίων και, λιγότερο, των Λυκείων στα σχολεία, ζητώντας συγκεκριμένα και αποδείξιμα στοιχεία από την υπουργό. Επιπλέον, σημείωσε πως υπάρχει διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών στο διαδίκτυο με ευθύνη του υπουργείου, καταθέτοντας μάλιστα και τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία.

Στικάκι που αποδεικνύει διαρροή προσωπικών δεδομένων καθηγητών και μαθητών μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης της CISCO την οποία χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε συγκεκριμένα ο Νίκος Φίλης στη Βουλή. Άγνοια για τα στοιχεία δήλωσε αιφνιδιασμένη η υπουργός Παιδείας, η οποία έχει την πολιτική και ποινική ευθύνη διότι ανέθεσε μέσω δωρεάς την τηλεκπαίδευση στην πλατφόρμα της CISCO.

Όπως αποκάλυψε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία αντλήθηκαν μέσα από μία απλή αναζήτηση στο Google και περιλαμβάνουν 2.024 εγγραφές εκατοντάδων καθηγητών με κάθε είδους στοιχεία: ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμό μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία, ώρα παραμονής στο τηλεμάθημα και προσωπικές σημειώσεις.

Ο Ν. Φίλης κατέθεσε το στικάκι στη Βουλή επισημαίνοντας στον προεδρεύοντα ότι περιλαμβάνει απόρρητα προσωπικά δεδομένα.

«Θα το εξετάσω με μεγάλο ενδιαφέρον» σχολίασε αμήχανα η Ν. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «εγώ προσωπικά δεν έχω λάβει τέτοια ενημέρωση σαν αυτή που λέτε».

«Ή δεν το ξέρετε ή το αποκρύπτετε, που είναι έγκλημα», επέμεινε ο Ν. Φίλης ρωτώντας την Ν. Κεραμέως: «βεβαιώνετε τη Βουλή ότι δεν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Βεβαιώνετε ότι είναι οχυρωμένες οι προσωπικότητες των παιδιών και των καθηγητών;»

Η υπουργός Παιδείας άλλαξε θέμα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προχώρησε την τηλεκπαίδευση. Υποστήριξε μάλιστα ότι το δίκτυο που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «σήκωνε» μόνο 500 ταυτόχρονους χρήστες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού