Ποιά είναι η «νέα αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ

...Mε τη «νέα αντιπολίτευση» που δρομολογεί απελευθερώνεται ουσιαστικά από τα δεσμά της μετρημένης αντιπαράθεσης που είχε με την κυβέρνηση για τα ζητήματα οικονομίας μέχρι που ενέσκηψε ο κορωνοϊός.

Ειδικού συνεργάτη

Με τη βασική παραδοχή ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν προκηρυχτεί οι πρόωρες εκλογές που επιθυμεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο να κάψει την απλή αναλογική, σχεδιάζει τη «νέα αντιπολίτευση» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από κορυφαίες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι η ανακοίνωση του αντιπρογράμματος του κόμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» για την ανόρθωση της οικονομίας μετά την καραντίνα, ήταν η πρόβα τζενεράλε της «νέας αντιπολίτευσης» του κόμματος. Και επειδή το πείραμα εκτιμάται ότι ήταν επιτυχημένο, με τον ίδιο τρόπο και σε ανάλογους τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση θα παρουσιάζει από ‘δω και πέρα την πολιτική της.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η ικανοποίηση της Κουμουνδούρου για την παρουσίαση της οικονομικής αντιπρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο προέρχεται από δύο διαπιστώσεις:

– Σύμφωνα με την πρώτη, στο σημερινό μιντιακό περιβάλλον πρακτικού αποκλεισμού του κόμματος από την ειδησεογραφία, το «πέρασμα» της οικονομικής αντιπρότασής του ήταν ιδιαίτερα ευρύ, παρ’ όλο που επρόκειτο για θέσεις συνοδευόμενες με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες.

– Σύμφωνα με τη δεύτερη, από το πόσο πολύ επηρέασε το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» τον δημόσιο διάλογο, το επιτελείο περί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει ότι δικαιώνεται η αρχική εκτίμηση πως το πολιτικό κλίμα την επόμενη περίοδο θα διαμορφωθεί από τις εξελίξεις στην οικονομία, με την πανδημία να υποχωρεί απολύτως κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως η παρατεταμένη περίοδος χάριτος που είχε την ευκαιρία να απολαύσει η κυβέρνηση της ΝΔ  λόγω της πανδημίας, τελείωσε οριστικά. Με την εκτίμηση αυτή, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν -και οι ίδιες πηγές μας μεταφέρουν- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από ‘δω και πέρα ρίχνει το βάρος στην οικονομία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα θεσμικά και τα ζητήματα δημοκρατίας, που ως την μέρα που επιβλήθηκε η καραντίνα δέσποζαν στην αντιπολιτευτική στάση του.

Επίσης, από τις ίδιες πηγές μεταφέρεται η εκτίμηση κορυφαίου κομματικού παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη «νέα αντιπολίτευση» που δρομολογεί απελευθερώνεται ουσιαστικά από τα δεσμά της μετρημένης αντιπαράθεσης που είχε με την κυβέρνηση για τα ζητήματα οικονομίας μέχρι που ενέσκηψε ο κορονοϊός. Η ως τότε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί αντιπολίτευση στα ζητήματα οικονομίας, μεριμνώντας την ίδια στιγμή να υπερασπίζεται την οικονομική πολιτική κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, δεν άφηνε τότε πολλά περιθώρια για αποτελεσματική αντιπολίτευση. Από ‘δω και πέρα θα έχουμε να κάνουμε με την καθαρή οικονομική πολιτική του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έλεγε στις πηγές μας ο ίδιος κορυφαίος κομματικός παράγοντας, και πλέον μπορούμε να ασκήσουμε αντιπολίτευση πέρα από συμψηφισμούς. Η πολύ δύσκολη  σημερινή κατάσταση για την ελληνική οικονομία σε καμιά περίπτωση  δεν μπορεί από ‘δω και πέρα να συγκρίνεται με την οικονομία της περιόδου 2015-2019, κι αυτό είναι ένα αντιπολιτευτικό χαρτί, που ο ΣΥΡΙΖΑ  σκοπεύει να αξιοποιήσει με κάθε μέσο.

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού