Ελληνοτουρκικό διάλογο για την ΑΟΖ σκέπτεται o Μητσοτάκης

Η ως τώρα ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει θέμα για διμερή διαπραγμάτευση με δεδομένη την πρόκληση της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας φαίνεται να εγκαταλείπεται. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού είναι να προσέλθει σ’ έναν ελληνο-τουρκικό διάλογο για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο, με εισήγηση ένα αναθεωρημένο πλαίσιο του διαλόγου για τα ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης), όπου θα συμπεριλαμβάνεται πλέον και η ΑΟΖ

Ελληνοτουρκικό διάλογο για την ΑΟΖ σκέπτεται o Μητσοτάκης

Παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός σκέπτεται την έναρξη τέτοιου διαλόγου τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή τη σημαντική πληροφορία δίνουν τις τελευταίες ώρες άριστα ενημερωμένες πηγές από το περιβάλλον των συνεργατών του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι διμερή διάλογο με την τουρκική πλευρά, εφ’ όλης της ύλης, για το Αιγαίο και την ανατολική  Μεσόγειο με ιταλική διαμεσολάβηση, όπως είναι η πρόταση της Ρώμης που υποστηρίζουν και ισχυρές χώρες στην ΕΕ. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη Μπορέλ στην Αθήνα, έγινε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και με σκοπό να διερευνηθεί η διάθεση της Αθήνας να συμμετέχει σε τέτοιο διάλογο, με την Ιταλία διαμεσολαβητή-εκπρόσωπο της ΕΕ.

Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, η υπόθεση αυτή παρουσιάζει το ενδιαφέρον ότι παρά τις έντονες πιέσεις της Γαλλίας για αποφασιστικότερη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, οι περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ δεν επιθυμούν μεγαλύτερη κλιμάκωση των ευρω-τουρκικών προστριβών. Ιδίως, οι ίδιες ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση που κρίνεται το ταμείο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ατζέντα της ΕΕ να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από το θέμα της Τουρκίας, που στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως η προνομιακή αγορά για τα ευρωπαϊκά προϊόντα των 80 εκατ. καταναλωτών και ως χώρα-κλειδί για το μεταναστευτικό.

Η ως τώρα ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει θέμα για διμερή διαπραγμάτευση με δεδομένη την πρόκληση της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας φαίνεται να εγκαταλείπεται. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού είναι να προσέλθει σ’ έναν ελληνο-τουρκικό διάλογο για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο, με εισήγηση ένα αναθεωρημένο πλαίσιο του διαλόγου για τα ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης), όπου θα συμπεριλαμβάνεται πλέον και η ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόθεση Μητσοτάκη για ελληνο-τουρκικό διάλογο για την ΑΟΖ, δεν γίνεται αποδεκτή χωρίς αντιδράσεις, καθώς κυρίως νομικοί κύκλοι προς τους οποίους απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός  για να ζητήσει τη γνώμη τους, έκριναν ότι με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ, δεν θα ήταν νοητός τέτοιος διάλογος, με μόνο διακύβευμα ελληνικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

Οι εξελίξεις αυτές, συμπληρώνονται με την πληροφορία των ίδιων πηγών ότι οι κινήσεις που σκέπτεται ο κ. Μητσοτάκης έρχονται μετά την απαξίωση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη λιβυκό σκηνικό, η προνομιακή σχέση της Ελλάδας με τον οποίο θεωρείται ήδη στο μέγαρο Μαξίμου ως εσφαλμένη επιλογή, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να κατηγορείται ευθέως ότι παγίδεψε την κυβέρνηση σε άστοχες επιλογές.

 

 

Ειδικού συνεργάτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού