Για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια ο ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωσε ως όφειλε τους φαρμακοποιούς

«Η έγκαιρη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς είναι ζήτημα επιβίωσης για την πλειοψηφία των συναδέλφων», τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

φαρμακοποιοι

Για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια ο ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωσε ως όφειλε τους φαρμακοποιούς.

Συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου θα έπρεπε να πιστωθούν στους λογαριασμούς οι συνταγές Απριλίου, κάτι που δεν έγινε. Δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης υγειονομικής και οικονομικής συνθήκης αυτό δημιουργεί έμφραγμα στα φαρμακεία. «Η έγκαιρη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς είναι ζήτημα επιβίωσης για την πλειοψηφία των συναδέλφων», τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία πληρώνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες με επιταγές λήξης την τελευταία ημέρα του μήνα καθώς κατά πάγια τακτική τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΕΟΠΥΥ πίστωνε τους λογαριασμούς τους χωρίς καθυστερήσεις.

Χθες όμως αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα οι επιταγές να μείνουν ακάλυπτες και να κοκκινίσουν καθώς οι προμηθευτές προσπάθησαν να τις εξαργυρώσουν. Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία τα φαρμακεία υποχρεούνται να διαθέτουν λογαριασμό για να βάζει τα χρήματα ο ΕΟΠΥΥ χρεώνει 20 ευρώ για την επεξεργασία κάθε ακάλυπτης επιταγής.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρει ότι είχε κάνει έγκαιρη παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τη διασφάλιση από το υπουργείο Οικονομικών της αναγκαίας επιχορήγησης για να διασφαλιστεί η πληρωμή στο τέλος Ιουνίου.

Καταγγέλλει όμως ότι αν και η επιχορήγηση εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα μεταβιβάστηκαν στο υπουργείο Υγείας και είχαν γίνει από τον ΕΟΠΥΥ όλες οι απαραίτητες ενέργειες, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας για άγνωστους λόγους απαίτησε τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η οποία και έγινε. Παρόλα αυτά η ίδια Γενική Διεύθυνση  αρνήθηκε και πάλι τη μεταβίβαση και επέστρεψε την επιχορήγηση στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως τονίζει ο ΠΦΣ, η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη ενώ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του υπουργείου Υγείας μπορεί να σημαίνει και νέα καθυστέρηση κάτι «που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού