Αγωνία στην κυβέρνηση – Το σενάριο «η επανεκκίνηση απέτυχε» επί τάπητος

Σύμφωνα με πηγές, το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον αρχικό γύρο της πανδημίας ήταν η μικρότερη έκθεση της χώρας σε επιβατικό φόρτο αλλοδαπών λόγω του χειμώνα. Η καλοκαιρινή περίοδος που φέρνει την Ελλάδα σε πρώτη ζήτηση για τουριστικές επισκέψεις από το εξωτερικό αλλάζει το υγειονομικό προφίλ της χώρας σε σχέση με τον κορωνοϊό και αυτό είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί τις επόμενες εβδομάδες

Αγωνία στην κυβέρνηση - Το σενάριο «η επανεκκίνηση απέτυχε» επί τάπητος

Με πραγματική αγωνία παρακολουθούν στην κυβέρνηση την υγειονομική «αποτυχία» της επανεκκίνησης των ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, μετά την άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων του περασμένου τριμήνου. Έγκυρες κυβερνητικές πηγές υψηλού επιπέδου μεταφέρουν ότι σε 2-3 εβδομάδες από σήμερα θα έχει φανεί πόσο η άρση των περιορισμών στις ευρωπαϊκές χώρες θα έχει ως συνέπεια να καταγραφεί και στη χώρα μας ανάλογη «αποτυχία» επανεκκίνησης, με δεδομένα τα σχετικής κάλυψης μέτρα ελέγχου στις πύλες εισόδου των τουριστών.

Όπως μας εξηγούσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια και τις μεθοριακές εισόδους,  έχουν σχεδιαστεί σε δειγματοληπτική βάση, με γνώμονα τον εκτιμώμενο μέγιστο ανεκτό χρόνο για τους τουρίστες, διότι σε διαφορετική βάση (δηλαδή με έλεγχο του συνόλου των εισερχομένων) το αποτέλεσμα θα είναι να μπλοκάρουν οι πύλες εισόδου και οι τουρίστες να πάψουν να έρχονται. Όμως, η κλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες καθώς και η μερική αναθέρμανση της πανδημίας σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες επαλήθευσης του σεναρίου επανεμφάνισης της αυξητική τάσης στον αριθμό των κρουσμάτων, με ορατό τον κίνδυνο νέου γύρου περιοριστικών μέτρων μέσα στο καλοκαίρι. Ένα σενάριο που στην κυβέρνηση φοβούνται πολύ, διότι εάν τυχόν επαληθευτεί οι συνέπειες θα είναι μεγάλες σε επίπεδο πολιτικού κόστους αλλά και δημόσιας υγείας, όσο και καταστροφικές για τον ελληνικό τουρισμό.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον αρχικό γύρο της πανδημίας ήταν η μικρότερη έκθεση της χώρας σε επιβατικό φόρτο αλλοδαπών λόγω του χειμώνα. Η καλοκαιρινή περίοδος που φέρνει την Ελλάδα σε πρώτη ζήτηση για τουριστικές επισκέψεις από το εξωτερικό αλλάζει το υγειονομικό προφίλ της χώρας σε σχέση με τον κορωνοϊό και αυτό είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί τις επόμενες εβδομάδες, μεταφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι παραμένει η σοβαρή επιφύλαξη μερίδας λοιμωξιολόγων (και καταγράφεται στις κυβερνητικές συσκέψεις) σχετικά με τον ρυθμό της επανεκκίνησης, καθώς -όπως αναφέρεται σχετικά- η πρότασή τους ήταν η απόπειρα τουριστικής επανεκκίνησης να αναλαμβανόταν από την κυβέρνηση από 1ης Αυγούστου για να έχουν εκτιμηθεί καλύτερα τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών οικονομικών επανεκκινήσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

 

Ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε ακόμα:

Άνοιγμα συνόρων: Σε ποιους τουρίστες επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού