«Αναγκαστικό δανεισμό» θέλει η Μέρκελ για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ

Οι αντιδράσεις των πλούσιων χωρών έγκεινται στην υποψία τους ότι οι μεσογειακές χώρες της Ένωσης θα λάβουν τις επιδοτήσεις χωρίς καμιά υποχρέωση επιτήρησης από μεριάς των εποπτικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με το που θα κατευθυνθούν οι επιδοτήσεις αυτές

Σε μια ακραία λύση σχεδιάζει να προσφύγει η καγκελάριος Μέρκελ για να πιέσει σε κατάληξη συμβιβαστικής διεξόδου στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Ιουλίου με θέμα τη μεγάλη εκκρεμότητα με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Όπως διαρρέουν έγκυρες πηγές της γερμανικής προεδρίας, που ανέλαβε την ηγεσία της ΕΕ από 1ης Ιουλίου, η γερμανική συμβιβαστική πρόταση θα είναι να απαιτηθεί αναγκαστικός δανεισμός από την Κομισιόν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ 2021-2027, προς τις χώρες-μέλη που θα διεκδικήσουν τις πιστώσεις του ταμείου ανάκαμψης ως επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η πρόταση Μέρκελ θα είναι αν κάποια χώρα-μέλος επιθυμεί να λάβει τις προβλεπόμενες από την Κομισιόν επιδοτήσεις, η ίδια χώρα-μέλος θα πρέπει να λάβει υποχρεωτικά ως δανεισμό από την ΕΕ το 50% του ποσού που της αναλογεί από επιδοτήσεις.

Πρόκειται για μια ακραία λύση, που ήδη προκαλεί αντιδράσεις, καθώς η μέθοδος του αναγκαστικού δανεισμού ιστορικά έχει επιλεγεί μόνο μετά από πολέμους και από καταστροφές μεγάλης κλίμακας. Η γερμανική προεδρία, σχολιάζοντας παρασκηνιακά τις έντονες ενστάσεις που ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται για την πρότασή της, διακινεί την άποψη ότι η ζημία που έχει προκαλέσει το υποχρεωτικό λοκντάουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, μόνο με τις επιπτώσεις ενός πολέμου μπορεί να συγκριθεί και για να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως απαγορευμένο ταμπού λύσεις που παλιότερα απέδωσαν, ακόμη και μετά από ολοσχερείς καταστροφές, όπως μετά από έναν πόλεμο.

Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, η γερμανική πρόταση (δεδομένου ότι η προεδρία της ΕΕ από πολλούς θεωρείται το κύκνειο άσμα της Γερμανίδας ηγερίας  και μετά την ολοκλήρωσή της η κυρία Μέρκελ θα αποσυρθεί από την καγκελαρία), αποσκοπεί στην εκτόνωση των έντονων αντιδράσεων από μεριάς των πλούσιων χωρών της ΕΕ, που ως τώρα αρνούνται επίμονα τις επιδοτήσεις προς χώρες-μέλη και ζητούν η οικονομική στήριξη να είναι αποκλειστικά με δανεισμό.

Οι αντιδράσεις των πλούσιων χωρών (με επικεφαλής την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία) έγκεινται στην υποψία τους ότι οι μεσογειακές χώρες της Ένωσης θα λάβουν τις επιδοτήσεις χωρίς καμιά υποχρέωση επιτήρησης από μεριάς των εποπτικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με το που θα κατευθυνθούν οι επιδοτήσεις αυτές. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν οι πλούσιες χώρες-μέλη, επειδή με τη μορφή του δανεισμού αναλαμβάνεται από τις παραλήπτριες χώρες-μέλη η υποχρέωση επιστροφής της βοήθειας, προϋποτίθεται ότι η ευρωπαϊκή εποπτεία θα είναι αυστηρή, κάτι που προσπαθούν να αποφύγουν οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόταση Μέρκελ αυτό που προσπαθεί να συγκεράσει είναι ακριβώς την εξασφάλιση της αυστηρής εποπτείας που ζητούν οι πλούσιες χώρες-μέλη, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα των επιδοτήσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η γαλλική αντίδραση στις προθέσεις Μέρκελ. Και τούτο, παρ’ όλο που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γερμανική πρόταση τέθηκε υπόψη του Γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη  Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική προεδρία, που εκτός από την πρόταση αυτή θα φέρει στο τραπέζι και συμβιβαστική πρόταση για αποπληρωμές της βοήθειας του ταμείου ανάκαμψης από το 2023 και μετά και αναλογικά σε συσχέτιση με ρήτρα ανάπτυξης ανά χώρα-μέλος, διακηρύττει σ’ όλους τους τόνους ότι είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ληφθεί απόφαση στις 17-18 Ιουλίου. Η γερμανική προεδρία θα εξασφαλίσει ότι θα έχουμε απόφαση στη σύνοδο κορυφής, αναφέρεται σχετικά. Κι αν πράγματι αυτό θα είναι το κύκνειο άσμα της καγκελαρίου Μέρκελ, τότε οπωσδήποτε οι γερμανικές πιέσεις προς όλα τα μέρη θα κλιμακωθούν μέχρις ασφυξίας τις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

Ειδικού συνεργάτη  

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού