Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις παράνομες κατεδαφίσεις καταλυμάτων Ρομά στον Ασπρόπυργο

ρομά

Ερώτηση κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Εσωτερικών με πρωτοβουλία της Θεανούς Φωτίου, βουλευτού Νοτίου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΟ. Θέμα της πως εν μέσω κορωνοϊού με παράνομες και αυθαίρετες διαδικασίες ισοπεδώνονται τα καταλύματα 85 οικογενειών Ρομά στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου χωρίς καμία πρόνοια για τα 500 ευάλωτα άτομα που μένουν πάνω στα ερείπια.

Οι βουλευτές  επισημαίνουν:

–       Στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου  στεγάζονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πάνω από 3.000 Ρομά, με κύρια ενασχόλησή την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τη γειτονική Χωματερή.

–         ο συγκεκριμένος οικισμός  στερείται στο σύνολό του των βασικών υποδομών ( νερό, ρεύμα, αποχέτευση), με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι απαράδεκτες, η δε όλη κατάσταση να εγκυμονεί διαρκώς προδήλως σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ιδίων και τη δημόσια γενικότερα.

–       Στις 25/6/2020 μπουλντόζες εμφανίστηκαν στον οικισμό και προέβησαν  σε κατεδάφιση και ισοπέδωση των καταλυμάτων όπου ζουν 85 οικογένειες Ρομά, όλες με μικρά παιδιά.

–       Καμία απόφαση κατεδάφισης δεν έχει ληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ασπροπύργου, ούτε επί τόπου επιδείχθηκε απόφαση από οποιαδήποτε άλλη αρχή.

–       Εν μέσω υγειονομικής κρίσης, περίπου 500  ευάλωτα άτομα  αναζητούν όπως-όπως καταφύγιο στα χαλάσματα των παραπηγμάτων, κοιμούνται στο ύπαιθρο  ή φιλοξενούνται σε γείτονες σε εξ ίσου άθλιες συνθήκες υγιεινής και υποδομών.

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί

  1. Με απόφαση ποιάς δημόσιαςαρχής έγιναν οι κατεδαφίσεις; Σκοπεύετε και πώς να ελέγξετε την νομιμότητά τους;
  2. Τι προτίθεστε να κάνετε για την αποκατάσταση των οικογενειών που έμειναν άστεγες ενώ μεταξύ των μελών τους συγκαταλέγονται βρέφη, μικρά παιδιά, μαθητές και έγκυες γυναίκες;
  3. Στην ίδια στεγαστική κατάσταση βρίσκονται πολλές οικογένειες Ρομά στον καταυλισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Επικράτειας. Σκοπεύετε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματά τους ή κινδυνεύουν να έχουν την μοίρα των 85 οικογενειών που έμειναν ξαφνικά άστεγες ενώ ζούσαν σε άθλια παραπήγματα, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας;
  4. Θεωρείτε ότι η αποστέρηση αυτών των οικογενειών από την στοιχειώδη στέγη, καθαριότητα και υγιεινή συνάδει με την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού;
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού