Βουλή: Η προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης επί τάπητος

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη Επερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη Επερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε ως πρώτος επερωτών βουλευτής κατά την μακράς διάρκειας συζήτηση (ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 και ολοκληρώθηκε στις 21:30).

Ο κος Ψυχογιός καυτηρίασε το γεγονός ότι η Επίκαιρη Επερώτηση συζητείται 6 μήνες μετά την αρχική της κατάθεση (30/1/2020) όσο χρονικό διάστημα είχε χρειαστεί η Κυβέρνηση για να διαπιστώσει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Υπουργείου με αποκλειστικό αντικείμενο το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Μεταναστευτικής Πολιτικής και κυρίως του Προσφυγικού.

Σημείωσε επιπλέον ότι μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διακυβέρνησης δεν είναι ακόμα έτοιμοι οι αρμόδιοι Υπουργοί να διαπιστώσουν ότι η πολιτική τους είναι αδιέξοδη, αναποτελεσματική και επικίνδυνη για τους ίδιους τους αιτούντες και τις τοπικές κοινωνίες και ότι οι χειρισμοί τους εκθέτουν και απομονώνουν τη χώρα διεθνώς.

Απαντώντας  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό είναι μια πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, καθώς σε αυτόν τον ένα χρόνο «οι ροές περιορίσθηκαν κατά 92% το τελευταίο τρίμηνο και στο εξάμηνο κατά 51% στα νησιά μας». Παράλληλα ανέφερε πως «αυξήσαμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου κατά 88% και είμαστε ήδη στην αρχή της προσπάθειάς μας, μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές των νησιών κατά 23% και 4% συνολικά στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που οι μεταφορές από τα νησιά αυξήθηκαν κατά 146% το Α΄ εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2019, καθώς μεταφέρθηκαν 17 χιλιάδες άτομα, όταν πέρσι είχαν μεταφερθεί 7 χιλιάδες μόνο» και σημείωσε πως ακόμα και στην πρώτη φάση της πανδημίας, την αντιμετωπίσαμε χωρίς απώλειες ανθρώπινης ζωής σε δομές».

Ο Νότης Μηταράκης παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως «τα νέα Κέντρα θα προσφέρουν μία βιώσιμη και αξιοπρεπή καθημερινότητα στους αιτούντες άσυλο που θα διαμένουν σε αυτά. Με συστήματα ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου και ασφαλείς περιφράξεις, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας και στους διαμένοντες και στις τοπικές κοινωνίες. Οι επιστροφές είναι βασικός στόχος της χώρας, αλλά και ζητούμενο της διαπραγμάτευσης του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Μετανάστευσης. Στόχος ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και ήδη από τον Ιούνιο λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη η οποία προσφέρει αυτοκαταγραφή ερωτηματολογίου ασύλου, απελευθερώνοντας περίπου 20 χιλιάδες εργατοώρες, μεταβολή στοιχείων, μειώνοντας την ανάγκη επίσκεψης σε περιφερειακά γραφεία, αλλά και δυνατότητα αναζήτησης του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού