Ο Πομπέο βλέπει «πρόοδο» στις συνομιλίες με την ΕΕ για το άνοιγμα των συνόρων για τους ταξιδιώτες

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο έκανε λόγο σήμερα για «πρόοδο» στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το άνοιγμα των συνόρων για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο έκανε λόγο σήμερα για «πρόοδο» στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το άνοιγμα των συνόρων για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπου η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

«Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την ΕΕ, κάναμε, στην πραγματικότητα, πρόοδο», είπε όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, για την απόφαση των Βρυξελλών να μην συμπεριλάβουν τις ΗΠΑ στη λίστα των «ασφαλών» χωρών. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα επηρεαστούν από τα ταξίδια από τη Δύση», πρόσθεσε ο Πομπέο, επισημαίνοντας ότι πολλοί ταξιδιώτες περνούν τράνζιτ από τις ΗΠΑ, στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα «σύνθετο» πρόβλημα αλλά «κάναμε πραγματική πρόοδο», συνέχισε. «Οι δύο πλευρές κατανοούν ότι εξαρτώνται οι οικονομίες μας από αυτό», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να ξανανοίξουν τα σύνορά της Ένωσης και του χώρου Σένγκεν από την 1η Ιουλίου για τους επισκέπτες από 15 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται η Κίνα (υπό όρους), όχι όμως και οι ΗΠΑ. Η λίστα των χωρών συντάχθηκε με βάση επιδημιολογικά στοιχεία και υιοθετήθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία από τις χώρες της ΕΕ, μετά από δύσκολες διαβουλεύσεις και ενώ ξεκινά η θερινή τουριστική σεζόν.

Σήμερα οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3 εκατομμυρίων κρουσμάτων. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την Covid-19, με περισσότερους από 130.000 νεκρούς και τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στις νότιες και δυτικές Πολιτείες.

Ο Πομπέο κατηγορεί φιλοϊρανικές οργανώσεις για τη δολοφονία Ιρακινού ιστορικού

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο φάνηκε να κατηγορεί σήμερα το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Ιρακινού ιστορικού και ερευνητή σε θέματα ασφάλειας και στρατηγικών θεμάτων Χισάμ αλ Χασέμι.

Τρεις ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν σε δύο μηχανάκια, πυροβόλησαν πολλές φορές την Δευτέρα το βράδυ εναντίον του ερευνητή την ώρα που επέβαινε στο αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του στη Βαγδάτη. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία.

Ο Χασέμι “είχε αφιερώσει τη ζωή του σε ένα ελεύθερο και κυρίαρχο Ιράκ, και για να εισακουστούν οι φιλοδοξίες του ιρακινού λαού”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Πριν από το θάνατό του, είχε απειληθεί πολλές φορές από φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες”, δήλωσε ο Πομπέο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες “καταδικάζουν σθεναρά αυτήν τη δολοφονία και καλούν την ιρακινή κυβέρνηση να οδηγήσει στη δικαιοσύνη γρήγορα τους αυτουργούς αυτού του τρομερού εγκλήματος”.

Ο 47χρονος πατέρας Χασέμι εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά στα τοπικά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας τη δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων, την ιρακινή πολιτική και τις ενέργειες των ένοπλων σιιτικών, φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών του Ιράκ. Λόγω της ειδίκευσής του, τον συμβουλεύονταν πολλές κυβερνήσεις και Ιρακινοί πολιτικοί αξιωματούχοι.

Οι πιο ριζοσπαστικοί φιλοϊρανοί βρίσκονται στις τάξεις των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, των οποίων ο ηγέτης Αμπού Μεχντί αλ Μουχάντις σκοτώθηκε σε μια αμερικανική επιδρομή μαζί με τον Ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί στις αρχές του Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού