Γερμανικός Τύπος: Αμφιλεγόμενες αναφορές για τη γερμανική προεδρία της Άγγελας Μέρκελ

Τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας παρουσίασε αναλυτικά την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Μέρκελ

Τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας παρουσίασε αναλυτικά την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ήταν το πρώτο ταξίδι της Μέρκελ στο εξωτερικό από το ξέσπασμα της πανδημίας. ‘Ηταν όμως και κάτι παραπάνω, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σε άρθρο της με τίτλο «Ένας ύμνος για την Ευρώπη». Όπως επισημαίνει «η Μέρκελ αξιοποίησε την εμφάνισή της για να θίξει θεμελιώδη ζητήματα. Σε κάποιες στιγμές ήταν σαν να φροντίζει την υστεροφημία της σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεν άρχισε με την οικονομία, αλλά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία περιορίζονται σε εποχές πανδημίας, για να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης.’Εξαιρετικά δύσκολη’ ήταν αυτή η απόφαση, είπε η καγκελάριος, ιδιαίτερα καθώς η ίδια είχε αναγκαστεί να περάσει 35 χρόνια της ζωής της σε ένα ανελεύθερο σύστημα. ‘Τα δικαιώματα του ανθρώπου και το πολίτη είναι το ύψιστο αγαθό που έχουμε στην Ευρώπη’ είπε. ‘Μία πανδημία δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για να υπονομεύονται οι δημοκρατικές αρχές’. Δεν χρειάστηκε καν να αναφέρει συγκεκριμένη χώρα. Εκείνη τη στιγμή οι περισσότεροι βουλευτές δεν μπορεί παρά να σκέφτηκαν την Ουγγαρία, όπου ο Βίκτορ Όρμπαν αξιοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να περιορίσει ακόμη περισσότερο την ελευθεροτυπία».

Κριτική προσέγγιση από τη Süddeutsche Zeitung, η οποία σχολιάζει τις αναφορές Μέρκελ στα ανθρώπινα δικαιώματα ως εξής: «Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι πια στην Ευρώπη, όπως δείχνουν η αυταρχική ηγεσία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία ή το κυβερνών κόμμα PiS στην Πολωνία. Γι αυτό είναι σημαντικό τα ωραία λόγια να συνοδεύονται από πράξεις. Την επόμενη εβδομάδα οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για διαπραγματεύσεις σχετικά με το πακέτο στήριξης για τον κορωνοϊό και τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Κομισιόν προτείνει να θεσπιστεί η ορθή λειτουργία του κράτους δικαίου ως προϋπόθεση για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων. Αυτό θα ασκούσε ευεργετική πίεση στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη».

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού