[Live] Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις εν μέσω θύελλας αντιδράσεων

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της κυβέρνησης, το ΚΙΝΑΛ έχει διαμηνύσει πως θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής, με «αστερίσκο» το άρθρο περί αστική ευθύνης, στο οποίο έχει ζητήσει τροποποιήσεις.

Στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Σε ψηφοφορία τίθεται απόψε εν μέσω θύελλας αντιδράσεων το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Στις 10 το βράδυ αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ομιλητών (ενεγράφησαν 130 βουλευτές για τις δύο ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου) αλλά και του χρόνου ομιλίας των πολιτικών αρχηγών, η ψηφοφορία αναμένεται να αρχίσει στις 22:00 και θα περιλαμβάνει τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καθώς και την ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή τροπολογία του για την “αστική ευθύνη του διοργανωτή”.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της κυβέρνησης, το ΚΙΝΑΛ έχει διαμηνύσει πως θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής, με «αστερίσκο» το άρθρο περί αστική ευθύνης, στο οποίο έχει ζητήσει τροποποιήσεις.

Πέραν του ΚΙΝΑΛ εκτιμάται ότι θετική ψήφο θα δώσει και η Ελληνική Λύση.

Διαβάστε ακόμα:

«Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”», αναφέρει μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κ. Καραγκούνης απέρριψε ως «φαιδρά» τα περί “χουντικού” νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επέκρινε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν είπε τίποτα για τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες διότι «δεν θέλετε να ενοχλήσετε την πολιτική σας πελατεία». Εξάλλου, χαρακτήρισε «όχι τυχαίο, ότι έχετε αυτήν την πορεία μετά τις εκλογές. Είστε η μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση που ένα χρόνο μετά τις εκλογές διαλύεστε πολιτικά. Όχι μόνο δεν κρατάτε τις δυνάμεις σας, αλλά φυλλορροείτε καθημερινά και οδεύετε με ταχύτατους ρυθμούς στα ιστορικά και παραδοσιακά σας ποσοστά» είπε ο κ. Καραγκούνης. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε ως κόμμα ευκαιριακά και «καβαλήσατε το κύμα του αντιμνημονίου και τώρα που μας τέλειωσε ο δράκος, δυστυχώς τελειώνει και το παραμύθι για σας».

Ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κοινωνία έχει ονοματοδοτήσει αυτόν τον νόμο ως «χουντονόμο Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη» και ότι στις επόμενες κινητοποιήσεις το αίτημα θα είναι να καταργηθεί αυτός ο «χουντονόμος». Μιλώντας για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για “εχθροπάθεια”, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Όταν έγινε το πρόβλημα στον Έβρο με ένα δημοσίευμα έγκυρης εφημερίδας ότι υπήρχε νεκρός και το αναμετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το έκαναν σημαία τους είναι αλήθεια, κύριε Χρυσοχοΐδη ή δεν είναι αλήθεια ότι σας πήρα τηλέφωνο ως αρμόδιος τομεάρχης με εντολή του Αλέξη Τσίπρα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση και σας ρώτησα: “Είναι αλήθεια αυτό που μεταδίδεται ή όχι;” Και μου είπατε: “Δεν είναι αλήθεια Γιάννη”. Και γι’ αυτόν τον λόγο εμείς δεν αντιδράσαμε, δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση». Τέλος στην αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη για το ποια “σημαία” κρατάει τώρα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει μια διαφορά: «εγώ σ’ αυτά εδώ τα έδρανα καθόμουν και πριν από δέκα χρόνια, δεν καθόμουν πριν από δέκα χρόνια σε αυτά εκεί τα έδρανα και τώρα κάθομαι σε αυτά τα έδρανα».

Στην αναμενόμενη “μαζική αντίδραση” των φορέων το απόγευμα στο Σύνταγμα αναφέρθηκε ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Παράλληλα επέκρινε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι λένε “σαν χαλασμένη κασέτα” «τα γνωστά χιλιοειπωμένα ψέματα» για τα μαγαζιά που κλείνουν από τις συγκεντρώσεις, ενώ το ΚΚΕ έχει παραθέσει στοιχεία για τους λόγους που κλείνουν τα μαγαζιά και είναι η πολιτική σας, δηλαδή τη φοροληστεία, την απελευθέρωση των ωραρίων κ.ά. Όσο για τις αλλαγές που έκανε στο νομοσχέδιο ο υπουργός, είπε ότι έγιναν για να διαμορφωθεί ένα “φύλλο συκής”, ένα άλλοθι, και να διευκολυνθεί το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η βουλευτής Αγγ. Αδαμοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες κάποιων ανθρώπων «με περισσή θεατρικότητα, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η διακυβέρνησή σας τόσο καιρό έχει αποδείξει ότι ουδόλως ενδιαφέρεστε για τις ανθρώπινες ζωές, για τον Έλληνα πολίτη, για την Ελληνίδα που μοχθεί και αυτή τη στιγμή όχι μόνο καλείται να υποφέρει τα πάνδεινα, αλλά στοχοποιείται κιόλας και εκφοβίζεται πολλαπλώς».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι ο οργανωτής δεν πρέπει να είναι αυτός που θα συρθεί στα δικαστήρια και θα πληρώσει από την τσέπη του, ενώ, για όσους συλλαμβάνονται, είπε πρέπει να τιμωρούνται πολύ αυστηρά, «για να αποτρέψουμε τους μπαχαλάκηδες, να αποτρέψουμε τους βανδαλιστές».

Ακολουθώντας τον κ. Μυλωνάκη στο βήμα, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνης είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτή η τροπολογία του κόμματος για την αστική ευθύνη του διοργανωτή, την απαγόρευση των χημικών κ.ά, «θα προκαλέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο όμως επί της αρχής θα το ψηφίσουμε». «Είμαι πάρα πολύ περήφανος, που 45 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος επιτέλους έρχεται η Βουλή να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο όπου γίνονται δεκτές οι τροποποιήσεις του Κινήματος Αλλαγής και κατ’ αυτό τον τρόπο εκπληρώνεται μία παράδοση που άρχισε από το ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε μια αντιπολίτευση σοβαρή και υπεύθυνη» είπε ο κ. Καμίνης.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις Χρυσοχοΐδη

Νομοτεχνικές βελτιώσεις, με αφορμή προβληματισμούς που έθεσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου (=Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 επιτρέπεται, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής), μετά τη λέξη «Αυθόρμητη» προστίθεται η φράση «ή έκτακτη».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 (=Στις περ. β) και γ) της παρ. 1 η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης), η φράση «δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά» αντικαθίσταται από τη φράση «υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό».

Τέλος, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 (=Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4.), η φράση «είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4», αντικαθίσταται από τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4». Σημειώνεται ότι το άρθρο 4, με τίτλο «Υποχρεώσεις οργανωτή» προβλέπει τα εξής: «Ο οργανωτής της συνάθροισης υποχρεούται να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο. Ιδίως, ο οργανωτής της συνάθροισης:

α) συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης,

β) ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα,

γ) ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης».

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κάλεσε τη Δευτέρα 6/7 την κυβέρνηση να μην φέρει στην Ολομέλεια «αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο» καταθέτοντας παράλληλα δύο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «που το καθιστούν κατάφωρα αντισυνταγματικό.

Το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να υπερψηφίσει το ν/σ τονίζοντας πως οι αλλαγές στο νομοσχέδιο προήλθαν μετά την «την καθοριστική παρέμβαση» του Κινήματος τονίζοντας παράλληλα πως «από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες» και εκτιμώντας ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας».

«Βάζουμε απλά κανόνες, ούτε απαγορεύουμε ούτε περιστέλλουμε” τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιδεικνύουμε έμπρακτα μηδενική ανοχή σε Ρουβίκωνες και κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες». Όπως σημείωσε, «την ταλαιπωρία στοχεύουμε, όχι την πορεία. Την υπερβολή, την κατάχρηση, τη βία και την ανομία περιορίζουμε, όχι τη διαμαρτυρία. Θωρακίζουμε την ουσία της άποψης, σε βάρος της ανεξέλεγκτης εντύπωσης».

Ως βουλευτής και δημότης Αθηνών σας συγχαίρω διότι κόβετε τον γόρδιο δεσμό της ταλαιπωρίας των καταταλαιπωρημένων δημοτών, κατοίκων, επαγγελματιών και περαστικών, είπε η Φωτεινή Πιπιλή.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει με ένα συμβολικό τρόπο να αποδείξει ότι είναι μια ακροδεξιά κυβέρνηση, διότι φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνίας μας, είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στο θέμα της ευθύνης του άρθρου 13 (Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετάσχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση), ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας είπε ότι ο υπουργός πρέπει να το επανεξετάσει. Για το ίδιο θέμα, και μιλώντας – όπως είπε – νομικά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χ. Αθανασίου παρατήρησε ότι υπάρχει πλαίσιο στον αστικό κώδικα για την ενοχή εξ αποζημιώσεως (από δικοπραξία). Σημείωσε δε, ότι η αυξημένη ευθύνη του οργανωτή θα μπορούσε να ήταν “εις ολόκληρον ευθύνη μαζί με τους δράστες” οι οποίοι θα προξενούσαν ζημίες.

Την κατάθεση τροπολογίας από το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κυβέρνηση τη διάταξη περί αστικής ευθύνης του διοργανωτή προανήγγειλε ο βουλευτής του κόμματος, Κ. Σκανδαλίδης ενώ αργότερα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το κόμμα του να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία για καταψήφιση της διάταξης.

Σε σχολιασμό όσων ειπώθηκαν για τις χιλιάδες κινητοποιήσεις, ως απόδειξη διαταραχής της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου, προέβη στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα: «Εάν δεν γίνονταν όλες αυτές οι χιλιάδες κινητοποιήσεις τα πράγματα θα ήταν ακριβώς όπως είναι σήμερα;» ρώτησε η κα Παπαρήγα φέροντας ως παράδειγμα την προσωπική διαφορά στη συνταξιοδότηση. «Κερδήθηκε χρόνος στο να μην παρθούν καινούργια μέτρα; Μα, βεβαίως αυτές οι κινητοποιήσεις οφείλουν να διαταράσσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. Γιατί μέσα σε αυτήν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου δεν υπάρχει ενιαίο συμφέρον. ‘Αλλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και άλλα της εργασίας, άλλα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στην κοινωνικοοικονομική ζωή και άλλα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης των βιοπαλαιστών, αυτοαπασχολούμενων, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Τα συμφέροντα είναι ταξικά και επομένως, εάν η κοινωνική, η οικονομική και κατά συνέπεια, η πολιτική ζωή μείνουν αδιατάρακτες και σταθερές, τότε ο λαός, όχι μόνο θα συνεχίσει να έχει τα προβλήματα που έχει, αλλά θα περάσει σε φάση ακόμα πιο μεγάλης σχετικής ή και απόλυτης εξαθλίωσης» είπε η κα Παπαρήγα.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την “αποπομπή του διχαστικού υπουργού” που το εισηγήθηκε, ζήτησε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η οποία εκτίμησε ότι η κυβέρνηση απαγορεύει τις “συναθροίσεις” ενόψει επερχόμενων λαϊκών κινητοποιήσεων.

 

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού