ΣΥΡΙΖΑ: Ρουσφέτι Χαρδαλιά οι 28 μετακλητοί σε οργανικές θέσεις της Πολιτικής Προστασίας

Η τροπολογία που καταθέτει ο κ. Χαρδαλιάς είναι σκανδαλώδης διότι ανατρέπει το σύνολο των διοικητικών κανόνων για τις προσλήψεις προσωπικού που εντάσσεται στην υπαλληλική ιεραρχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει πάρτυ μετακλητών στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως η χώρα ξαναζεί τις χειρότερες στιγμές της δεξιάς παράταξης, με αφορμή τροπολογία του Νίκου Χαρδαλιά που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο για τις οπτικοακουστικές παραγωγές και την ψηφιακή διακυβέρνηση) για την σύσταση 28 νέων θέσεων μετακλητών υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα προβλέπει τη δημιουργία 28 οργανικών θέσεων της Πολιτικής Προστασίας ανατρέποντας ωστόσο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το σύνολο των διοικητικών κανόνων για τις προσλήψεις προσωπικού που εντάσσεται στην υπαλληλική ιεραρχία.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί μετακλητούς υπαλλήλους σε μόνιμες θέσεις του δημοσίου, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης, παραβιάζοντας βασικές συνταγματικές αρχές

• Αυξάνει τον αριθμό και τις αποδοχές των μετακλητών, ενώ περιορίζει στο ελάχιστο τα κριτήρια και τα ασυμβίβαστα για τον διορισμό τους.

• Τοποθετεί αρεστούς και φίλους σε θέσεις προϊσταμένων σε όλο το δημόσιο χωρίς καμία διαδικασία κρίσεων.

• Καταργεί επί της ουσίας το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, εισάγοντας διαρκώς παρεκκλίσεις από την εφαρμογή του.

• Προχωράει σε απευθείας αναθέσεις κάθε είδους για έργα και προμήθειες του δημοσίου, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, επαναφέροντας την πλήρη αδιαφάνεια στη διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Το περιβόητο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι παρά ένα κράτος αυταρχικό, πλήρως πελατειακό και απολύτως υποτελικό στα συμφέροντα που στηρίζουν τη ΝΔ» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει:

«Η χώρα ξαναζεί τις χειρότερες στιγμές της δεξιάς παράταξης. Το κράτος λάφυρο επανέρχεται δριμύτερο και μαζί του οι γνωστές πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα».

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης απευθυνόμενος στον Ν. Χαρδαλιά έκανε λόγο για ντροπολογία, μνημείο αναξιοκρατίας και άλωσης του κράτους που προσβάλει το κοινοβούλιο κατηγορώντας τον παράλληλα για υποκρισία αφού η ΝΔ ως αντιπολίτευση μιλούσε για το κόστος των μετακλητών και τώρα το έχει πενταπλασιάσει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι: «η τροπολογία που καταθέτει ο κ. Χαρδαλιάς είναι σκανδαλώδης διότι ανατρέπει το σύνολο των διοικητικών κανόνων για τις προσλήψεις προσωπικού που εντάσσεται στην υπαλληλική ιεραρχία. Οι μετακλητοί υπάλληλοι, δεν μπορούν να αποτελούν τμήμα της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Χαρδαλιάς οφείλουν να αποσύρουν άμεσα αυτήν την τροπολογία, να ακολουθήσουν τους κανόνες που προβλέπονται για τις προσλήψεις δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, δηλαδή τη διαδικασία του ΑΣΕΠ».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε στη συνέχεια: «Θέλετε να μετατρέψετε το κράτος σε λάφυρο και αυτό κάνετε εδώ και ένα χρόνο. Δεν είναι φέουδό σας η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Δεν σας ανήκει. Σε ποια χώρα του κόσμου γίνονται αυτά;». Τόνισε ότι η ΝΔ «έχει σπάσει ρεκόρ προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων, σε κριτήρια προσλήψεων και σε ύψος αποδοχών. Φτάσατε στο σημείο να αλλάξετε τα κριτήρια πρόσληψης του διοικητή της ΕΥΠ. Μιλάμε για ακραίο θεσμικό εκφυλισμό. Μας βάζετε σε σκοτεινή περίοδο για τους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση».

Στη συνέχεια, σε απάντηση στην παρέμβαση του υφυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «είναι ντροπή ο κ. Χαρδαλιάς να επικαλείται την αξία της ανθρώπινης ζωής προκειμένου να δικαιολογήσει τα ρουσφέτια του».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού