Κορωνοϊός: Εντείνεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων – Έρχονται νέοι περιορισμοί

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Νέοι περιορισμοί και μέτρα προ των πυλών προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Από τα 58 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ, τα 34 είναι «εισαγόμενα»: τα 28 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα.

Χθες βράδυ επιβεβαιώθηκε κρούσμα στο νησί της Πάρου, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε κρούσμα και στην Άρτα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, μετά από μαραθώνια σύσκεψη, αποφάσισε να εισηγηθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Η εισήγηση για τη χρήση μάσκας έρχεται μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων για τους Έλληνες πολίτες που μπαίνουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα.

Τα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

Από αυτά τα 34 είναι από το εξωτερικό, τα οκτώ στην Αττική και τα υπόλοιπα εντοπίζονται:

– 7 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

– 3 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,

– 2 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης,

– 1 κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας,

– 1 κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,

– 1 κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,

– 1 κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Όπως έγινε γνωστό από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα τρία κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στη Λέσβο είναι μέλη της ίδιας οικογένειας (παππούς, γιος και εγγονός) από την Καλλονή.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1.042 (26,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.019 (52,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από σήμερα όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα από τον Προμαχώνα προς την Ελλάδα θα πρέπει να:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Κικίλιας: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Ο  υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διευκρίνισε χθες πως το δεύτερο πλάνο της κυβέρνησης είναι αυτό που θα τεθεί σε ισχύ ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ένα plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα είναι το δεύτερο πλάνο. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση» είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός, που σημείωσε πως είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μη χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου μέτρα.

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση, την οποία θα ελέγξουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα» σημείωσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού