Βαρυσήμαντο μήνυμα Ακιντζί για την επέτειο του Αττίλα

Όλες οι πλευρές είμαστε υποχρεωμένες να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση τις προσπάθειες για λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών

Βαρυσήμαντο μήνυμα απηύθυνε ο Τουρκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για την αυριανή επέτειο του Αττίλα.

Στο μήνυμά του ο κ. Ακοντζί αναφέρει:

Όλες οι πλευρές είμαστε υποχρεωμένες να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση τις προσπάθειες για λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Οι φασίστες στρατιωτικοί της χούντας που ήταν επικεφαλής στην Ελλάδα, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Κύπρο στόχευαν με το πραξικόπημα, καταδυναστεύοντας πρώτα την ε/κ κοινότητα και αμέσως μετά αφήνοντας εκτός έννομης τάξης τους Τ/κ, να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα.

Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει μόνη της, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποδέχθηκε, στρατιωτική επιχείρηση για να παρεμποδίσει την Ένωση του νησιού μας με την Ελλάδα. Ο στόχος της επιχείρησης που ανακοινώθηκε ήταν να προστατέψει την ασφάλεια των Τ/κ και την ανεξαρτησία της Κύπρου και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη που είχε διαμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες στην Κύπρο.

Χωρίς αμφιβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, η νέα ρύθμιση θα μπορούσε να είναι μια ομοσπονδιακή δομή στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, με τρόπο που θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών.

Για χρόνια γίνονται προσπάθειες γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια φτάσαμε πολύ κοντά σε μια λύση, όπως είπε, που για λόγους που δεν πηγάζουν από την τ/κ πλευρά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Τόσο στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν το 2004 το οποίο απέρριψε η ε/κ πλευρά όσο και στο Κραν Μοντάνα το 2017 όπου λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεων της ε/κ πλευράς δεν υπήρξε κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα.

Έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς διαπραγματεύσεις. Όπου υπάρχουν προβλήματα υπάρχει και η αναζήτηση λύσης τους και η μη λύση δεν μας φέρνει σε μια καλύτερη θέση, συσσωρεύει άλλα νέα προβλήματα.

Αυτό πρέπει να το δουν όλοι όσοι λένε ότι θέλουν λύση, και κυρίως οι Ε/κ, καθώς ο χρόνος που περνά δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αγωνίστηκαν για να ζούμε εμείς με τη δική μας ταυτότητα”
Πολλοί έντιμοι άνθρωποι αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για να μπορούν οι Τ/κ να ζουν σε αυτά τα χώματα χωρίς να είναι μειονότητα, με τη δική τους ελευθερία και ελεύθερη ταυτότητα ως άνθρωποι που θα στέκονται όρθιοι, θα διοικούν μόνοι τους τους εαυτούς τους, έχοντας αφομοιώσει τις αρχές του Ατατούρκ, σε μια δημοκρατική, κοσμική δομή. Αυτό είναι χρέος τους και προς τις νέες γενιές αλλά και προς όσους έχασαν την ζωή τους γι’ αυτό, και κυρίως τους νέους.

Ο πόλεμος προκαλεί μεγάλο πόνο και όσοι τον έζησαν το ξέρουν και όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για ένα νέο μέλλον με ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή και τον κόσμο. Αυτό το όμορφο νησί αρκεί και για τις δύο κοινότητες”.

Εάν υπάρξει μια προσέγγιση διαμοιρασμού στο μέτρο του δικαίου των πόρων στην περιοχή, θα επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα, όλοι θα ωφεληθούν εάν οι πόροι χρησιμοποιηθούν όχι για να εξαντλήσει ο ένας τον άλλον, αλλά για να παράξουν από κοινού και να χρησιμοποιηθούν με έναν δίκαιο διαμοιρασμό.

Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, ας φωτίζει το δρόμο μας η αρχή του Κεμάλ Ατατούρκ “ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο”.

Ο κ. Ακιντζί έκανε αναφορά έκανε και στην αναγνώριση των λειψάνων και την κανονική ταφή του Τ/κ Σελίμ Μουσταφά Μαβιλί, 46 χρόνια μετά, στο “μνημείο ηρώων” του τεκκέ μπαχτσέ, στην κατεχόμενη Λευκωσία, στον τάφο που έγραφε προηγουμένως το όνομά του, αλλά δεν ήταν εκεί η σορός. Πλέον, είπε, οι έξι πρώτοι “ήρωες” στις 20 Ιουλίου 1974 (ΣΣ: έτσι αποκαλούν όσους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής) αλλά και άλλοι 24, είναι θαμμένοι στον σωστό τάφο, μετά τις εκταφές στον τεκκέ μπαχτσέ, πράγμα που ήταν πρωτοβουλία της “προεδρίας”.

Το ότι αυτοί οι νεκροί θάφτηκαν μετά από τόσα χρόνια όπως έπρεπε, τον ανακουφίζει, δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι καθημερινά περισσότερο από 200.000 άτομα μολύνονται κάθε μέρα και 5.000 πεθαίνουν. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, η κατάσταση βρίσκεται τουλάχιστον προς το παρόν υπό έλεγχο, λέγοντας ότι όλοι οι ειδικοί ομονοούν ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν τα μέτρα προστασίας.

Αυτή η ασθένεια, ανέφερε, μας έμαθε μεταξύ άλλων ότι για ένα καλύτερο κόσμο και μέλλον πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε βασικές αρχές. Δυνατές χώρες με τα πιο ακριβά οπλικά συστήματα, είπε, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν έναν μικροσκοπικό ιό, σημειώνοντας ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να αναλώσει τους πόρους της όχι σε περισσότερη στρατικοποίηση, αλλά στην επιστήμη, την παιδεία και την έρευνα. “Θυμηθήκαμε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι αυτό”. Ανακαλύψαμε και πάλι, συνέχισε, πόσο μεγάλη αξία έχει η κοινωνική αλληλεγγύη, η διακοινοτική βοήθεια και η συνεργασία μεταξύ χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε, δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει ότι η Τουρκία δεν βοήθησε μόνο το ψευδοκράτος αλλά πολλές χώρες διεθνώς. Για την βοήθεια αυτή, ο Μουσταφά Ακιντζί ευχαρίστησε την Τουρκία αλλά και την ΕΕ, όπως και τους επαγγελματίες υγείας στα κατεχόμενα.

Νωρίτερα χθες ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη ότι η δεξίωση για την 20η Ιουλίου, επέτειο της εισβολής, αλλά και για την πρώτη μέρα της Γιορτής των Θυσιών (Κουρμπάν μπαϊράμ) που επρόκειτο να γίνει στις 31 Ιουλίου, ακυρώνονται φέτος, λόγω κορωνοϊού. Για τον ίδιο λόγο και η “βουλή” ακύρωσε τη δική της δεξίωση για την εισβολή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού