Πως επέλεξε ο Μητσοτάκης τη «διπλωματία των αντι-NAVΤΕΧ»

Eλληνική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις επελέγη να είναι η έκδοση από την Ελλάδα απαντητικής NAVTEX, σε οποιαδήποτε περίπτωση οι τουρκικές ανακοινώσεις αναφέρονται σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις μέσα σε ελληνική ΑΟΖ

Μια κρίσιμη απόφαση έλαβε χτες αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός, όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές του μεγάρου Μαξίμου. Η απόφαση αυτή αφορά στο πως αντιδρά η Αθήνα, σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στις παράνομες γεωτρήσεις σε ελληνική ΑΟΖ, που έχει ανακοινώσει στο πλαίσιο τουρκικής ΝAVTEX που εκδόθηκε χθες από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατόπιν οδηγίας του μεγάρου Μαξίμου στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών  και Άμυνας, έφτασαν στο γραφείο του πρωθυπουργού αργά χθες το μεσημέρι δύο εισηγήσεις σχετικά με την ελληνική αντίδραση. Οι εισηγήσεις αυτές των αρμόδιων υπουργείων, αφού μελετήθηκαν από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, απορρίφτηκαν. Το περιεχόμενο των εισηγήσεων του ΥΠΕΞ και του υπ. Άμυνας δεν μας γνωστοποιήθηκε.

Στη συνέχεια το επιτελείο του πρωθυπουργού διαμόρφωσε με δικά του μέσα άλλη εισήγηση προς τον πρωθυπουργό, την οποία τελικά έκανε δεκτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται ακριβώς για τη «διπλωματία των αντι-NAVTEX», όπως την χαρακτήρισε η πηγή μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επελέγη -και ήδη εφαρμόζεται αυτή η ελληνική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις- να εκδίδεται από την Ελλάδα απαντητική NAVTEX, σε οποιαδήποτε περίπτωση οι τουρκικές ανακοινώσεις αναφέρονται σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις μέσα σε ελληνική ΑΟΖ. Ήδη, στο πλαίσιο αυτής της επιλογής η Αθήνα μαζί με τη Λευκωσία, εξέδωσαν αντι-NAVTEX, που ακυρώνει την τουρκική της Αττάλειας και δηλώνει ότι για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ερευνών  και γεωτρήσεων στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή αυτή αρμόδια είναι μόνον η υδρογραφική υπηρεσία Ηρακλείου Κρήτης.

Η αντίδραση δεν θεωρείται ικανοποιητική από μεριάς διπλωματικών κύκλων, που μας εξηγούσαν ότι από μόνη της δεν εξουδετερώνει τις συνέπειες επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, αφού η τουρκική ΝΑVΤΕΧ έχει εκδοθεί εντός των συνεταγμένων της πρόσφατης συμφωνίας Ερντογάν-αλ Σαρατζ για τον ορισμό τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ, η οποία έχει κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ.

Όπως, επίσης, αναφέρθηκε από τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνο-κυπριακή αντι-NAVTEX, έχει το πρόσθετο πρόβλημα ότι σαφώς ορίζεται ως απαντητική στην αντίστοιχη τουρκική, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε βήμα πρακτικής ενάσκησης των ελληνικών κυριαρχικών και ερευνητικών δικαιωμάτων στην ελληνική ΑΟΖ, πράγμα που θα συνέβαινε αν στην ελληνο-κυπριακή ΑΟΖ η ΝΑVΤΕΧ τουλάχιστον από μεριάς Αθήνας ανακοίνωνε αντίστοιχες σεισμικές έρευνες στην ίδια περιοχή που έχει προσδιορίσει η Άγκυρα.

Τέλος, όπως σχολίαζαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνική αντίδραση πάσχει, όπως όλες οι αντίστοιχες αντιδράσεις των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις η αναμενόμενη διεθνής αντίδραση είναι η διαμεσολάβηση, που είναι όμως πρόβλημα για την Ελλάδα, αφού θα πρόκειται για διαμεσολάβηση στην οποία η μία πλευρά, εκείνη της Ελλάδας έχει μόνο να δώσει και τίποτα να λάβει για τις σε βάρος της τουρκικές απαιτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Με αντι-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία

 

Ειδικού συνεργάτη  

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού