Ο όρος της Μέρκελ προς τον Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

...ο έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε την οδηγία να πάει σε έκτακτη συνάντηση με την καγκελάριο, με τη σημείωση ότι  στη συνάντηση αυτή παρόντες θα είναι μόνον η κυρία Μέρκελ και ο κ. Μητσοτάκης...

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, ένα περιστατικό δεν γνωστοποιήθηκε και έρχεται τώρα προσεκτικά στην επιφάνεια, όπως αναφέρουν σοβαρές γερμανικές πηγές και επιβεβαιώνουν πηγές των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης είχαν «ανάψει» για τα καλά,  ξαφνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε την οδηγία να πάει σε έκτακτη συνάντηση με την καγκελάριο, με τη σημείωση ότι  στη συνάντηση αυτή παρόντες θα είναι μόνον η κυρία Μέρκελ και ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η καγκελάριος στη συνάντηση αυτή δεν έκανε καμιά συζήτηση για την οικονομία και ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να παρέμβει εμπράκτως στα ελληνοτουρκικά υπέρ της Ελλάδας. Η απροθυμία της ΕΕ να υποστηρίξει την Ελλάδα εκτείνεται τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου και την ολοκλήρωση της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, αλλά αν χρειαστεί θα συνεχιστεί και μέσα στο 2021, έως ότου φανεί πού πάνε τα πράγματα για την ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία αλλά και πως εξελίσσονται οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη.

Στην ουσία των όσων είπε καγκελάριος βρίσκεται η άποψη ότι με την τελική διαπραγμάτευση για το Brexit να βρίσκεται ουσιαστικά σε αδιέξοδο και την βαθιά οικονομική κρίση του κορωνοϊού η ΕΕ δεν θα άντεχε μια θερμή σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας. Έτσι, την εγγύηση αποφυγής θερμής ελληνοτουρκικής αναμέτρησης ζητήθηκε να εγγυηθεί ο κ. Μητσοτάκης.

Η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε ακόμη ότι ούτε κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν επιθυμεί η ΕΕ ως τα τέλη του καλοκαιριού, διότι εχει αποδειχτεί ότι δεν είναι αποτελεσματικές και το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν χωρίς λόγο τις ευρωτουρικές σχέσεις, ενώ το μεταναστευτικό απειλεί τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ με ανακοινώσεις της θα καταδίκαζε τις τουρκικές προκλήσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Από τις ίδιες πηγές δεν έγινε γνωστό αν απάντησε κάτι ο Έλληνας πρωθυπουργός σ’ αυτές τις ανακοινώσεις της καγκελαρίου, και -αν απάντησε κάτι- τί ακριβώς είπε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άτυπη αυτή συνάντηση διάρκεσε 10 λεπτά.

 

 

Ειδικού συνεργάτη 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού