Βραζιλιάνικη μελέτη: Η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική κατά του κορωνοϊού

Απέναντι στην πανδημία, η κυβέρνηση Μπολσονάρου συνιστά από τον Μάιο την χρήση υδροξυχλωροκίνης ή της ανθελονοσιακής ουσίας χλωροκίνη, σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη.

Η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική κατά της COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βραζιλία, όπου ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει προσβληθεί από νέο κορωνοϊό, την προωθεί δημοσίως.

Τα αποτελέσματα της κλινικής αυτής δοκιμής, η οποία έγινε σε 55 νοσοκομεία της χώρας, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και είχε στόχο να βρει αν αυτή η αμφιλεγόμενη φαρμακευτική ουσία, σε συνδυασμό ή όχι με την αντιβιοτική ουσία αζιθρομυκίνη, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ασθενών που έχουν προσβληθεί από ελαφριά ή μέτρια μορφή της COVID-19.

Απέναντι στην πανδημία, η κυβέρνηση Μπολσονάρου συνιστά από τον Μάιο την χρήση υδροξυχλωροκίνης ή της ανθελονοσιακής ουσίας χλωροκίνη, σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό στις 7 Ιουλίου, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είδε την κατάσταση της υγείας του να βελτιώνεται χάρη στην υδροξυχλωροκίνη. Την Κυριακή μάλιστα κράδαινε ένα κουτί του αμφιλεγόμενου αυτού φαρμάκου -το οποίο έχει εκθειάσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο σύμφωνα με πολλές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, το φάρμακο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της COVID-19 και μπορεί να έχει επιβλαβείς παρενέργειες. Η βραζιλιάνικη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε μια ομάδα ερευνητών και γιατρών υπό την ονομασία Συνασπισμός COVID-19 Βραζιλία, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Η έρευνα αυτή, η οποία έγινε σε δείγμα 667 ασθενών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί που λάμβαναν υδροξυχλωροκίνη ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι σε καρδιολογικά και ηπατικά προβλήματα.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού