Κρίσιμος Αύγουστος για πανδημία και οικονομία

O υπουργός Οικονομικών έχει θέσει προς τον πρωθυπουργό το αίτημα κυβερνητικής ετοιμότητας για αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού με το σύστημα τροποποίησης των 4 τελευταίων δωδεκατημορίων (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020) ακόμη και εντός του Αυγούστου

Ως τον κρισιμότερο μήνα μετά την πρώτη αναχαίτιση του Covid-19 θεωρούν στην κυβέρνηση τον Αύγουστο που μπαίνει σε λίγες μέρες, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Τα δύο σενάρια εξέλιξης των πραγμάτων, το θετικό και το αρνητικό, τέθηκαν επί τάπητος σε κυβερνητική σύσκεψη, για την οικονομία και την πανδημία, που είναι τα ζητήματα που θα κρίνουν το σκηνικό τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η μάλλον απογοητευτική εικόνα από το μέτωπο του τουρισμού παρά την αναμενόμενη βελτίωση που προσδοκά η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει τον Αύγουστο, έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται, ο υπουργός Οικονομικών  Χρ. Σταϊκούρας έχει χτυπήσει «καμπανάκι» με έκτακτη εμπιστευτική έκθεσή του προς το μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας ότι η πιθανή ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των δημόσιων εσόδων ως το τέλος του έτους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό τον κρατικό προϋπολογισμό, με συνέπεια μεγάλο πρόβλημα στην εκτέλεσή του από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει θέσει προς τον πρωθυπουργό το αίτημα κυβερνητικής ετοιμότητας για αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού με το σύστημα τροποποίησης των 4 τελευταίων δωδεκατημορίων (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020) ακόμη και εντός του Αυγούστου. Η πρόταση αυτή ως τώρα απορρίπτεται από το μέγαρο Μαξίμου, με το σκεπτικό ότι θα συνέβαλε στην αποκάλυψη της πραγματικά πολύ κακής δημοσιονομικής εικόνας, που το επιτελείο του πρωθυπουργού επιθυμεί να αποφύγει να έρθει στο φως, αφού το σενάριο των πρόωρων διπλών εκλογών παραμένει ισχυρό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή, με την επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων, και όχι μόνο εξ αιτίας του τουριστικού ανοίγματος, αναπτύσσεται στην κυβέρνηση έντονος προβληματισμός για τη συνέχεια στο μέτωπο της πανδημίας, δεδομένου ότι η πλήρης ενεργοποίηση της οικονομίας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θεωρείται ως τώρα βήμα χωρίς επιστροφή. Οι επιδημιολογικές ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές και καταγράφεται σοβαρό ενδεχόμενο χειροτέρευσης της εικόνας κατά τον χειμώνα.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εσωτερική «δυναμική» που εμφανίζει ο κορωνοϊός είναι το πιο ανησυχητικό σημείο, που ανησυχεί την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί  η αρχική επιλογή περιορισμένου αριθμού τεστ στον πληθυσμό στην αρχή της πανδημίας, ενώ συνέβαλε στην καλή εικόνα αναχαίτισής της, από την άλλη πλευρά είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλασματική εντύπωση ως προς τον πραγματικό βαθμό ελέγχου των υγειονομικών συνεπειών της σε βάθος χρόνου.

 

 

Ειδικού συνεργάτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού