Διχογνωμία στην κυβέρνηση για τον ελληνο-τουρκικό διάλογο

Aυτή τη στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγουν το σενάριο ενός προκαταρκτικού γύρου διερευνητικών επαφών στο μοντέλο της πρόσφατης «τριμερούς του Βερολίνου», προκειμένου να διακριβωθούν οι προθέσεις της άλλης πλευράς

Ελληνοτουρκικά - Διερευνητικές

Ασάφεια και διχογνωμίες σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην κυβέρνηση, σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στο περιεχόμενο του πιθανολογούμενου όλο και συχνότερα ελληνοτουρκικού διαλόγου, που διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αφήνουν να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξή του.

Συγκεκριμένα, ενώ κοινή είναι η δημόσια  δήλωση από μεριάς υπουργών ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας, στον αέρα και τη θάλασσα, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, διαφορετικές απόψεις εκφράζονται από κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το περιεχόμενο τέτοιου διαλόγου, εάν τελικά ξεκινήσει.

Όπως αναφέρουν έγκυρες κυβερνητικές πηγές, η διχογνωμία εντοπίζεται και συνοψίζεται σε δύο γνώμες:

-Κατά τη μία, ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα μπορούσε να περιλάβει το σύνολο των διμερών διαφορών για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και σ’ όλο το μήκος θαλασσίων ορίων ανάμεσα στις δύο χώρες, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

-Κατά την άλλη άποψη μόνο θέμα που νομιμοποιείται να συζητήσει με την Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, υπό την αίρεση της υπογραφής συνυποσχετικού Ελλάδας-Τουρκίας για την παραπομπή της διμερούς διαφοράς σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η ίδια άποψη υποστηρίζει ότι για να διευρυνθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος και στο θέμα της ΑΟΖ  θα χρειαζόταν να προηγηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας τυχόν θα άλλαζε η πάγια ελληνική θέση ότι μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι εάν τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, ή όχι.

Παρ’ ό,τι από κυβερνητικά χείλη καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια το θέμα να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ελληνική θέση ότι ο διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη μελετώνται εξονυχιστικά τα σενάρια σχετικά με το περιεχόμενο ενός ανανεωμένου ελληνοτουρκικού διαλόγου. Μάλιστα η πηγή που μας μετέφερε αυτές τις πληροφορίες, υπογράμμισε ότι είναι ένδειξη αμηχανίας της ελληνικής πλευράς να θέτει ως προαπαιτούμενο για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου να σταματήσουν οι παραβιάσεις από μεριάς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, στη θάλασσα ή τον αέρα. Κι αυτό, όπως μας εξήγησε η ίδια πηγή, γιατί με τις παραβιάσεις αυτές τίθεται                      το ίδιο το περιεχόμενο των διμερών διαφορών και φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Τουρκία να τις σταματήσει με αντάλλαγμα την έναρξη του διαλόγου.

Τέλος, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγουν το σενάριο ενός προκαταρκτικού γύρου διερευνητικών επαφών στο μοντέλο της πρόσφατης «τριμερούς του Βερολίνου», προκειμένου να διακριβωθούν οι προθέσεις της άλλης πλευράς.

«Μην απορήσετε, αν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κιόλας οι προκαταρκτικές διμερείς ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές ξεκινήσουν κανονικά, και φυσικά με την παγίωση του μοντέλου της “τριμερούς του Βερολίνου”, αφού και η Αθήνα και η Άγκυρα αποδέχονται τη Γερμανία και την Άγγελα Μέρκελ ως μεσολαβητή και οικοδεσπότη του διαλόγου», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

 

Ειδικού συνεργάτη

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού