Χαρίτσης: Η Ελλάδα ήδη είχε μπει σε υφεσιακή πορεία πριν τον κορονοϊό

Σήμερα στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές οικονομίες βιώνουν σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά για την Ελλάδα αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο, καθώς ήδη είχε μπει σε υφεσιακή πορεία πριν την τελευταία κρίση με την κυβέρνηση της ΝΔ

ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης

“Αντί να χτίσει πάνω στη συλλογική επιτυχία της ελληνικής κοινωνίας στην πρώτη φάση της πανδημίας -που απέδειξε με το παραπάνω το φιλότιμό της- και να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα με υπευθυνότητα, δημιούργησε σύγχυση στους πολίτες με τα αντιφατικά μηνύματα που έστελνε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ-Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Υπενθύμισε τι συνέβη με τα σχολεία, τις εκκλησίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού. “Μέχρι ξένες εταιρείες προσπάθησαν να επιβάλλουν στην Ελλάδα τον τρόπο με τον οποίο θα άνοιγε ο τουρισμός, ενώ τα πρωτόκολλα άλλαζαν συνεχώς και δεν διεκδικήθηκε από την Ευρώπη να γίνονται τεστ στους τουρίστες στις χώρες προέλευσης”, σημείωσε.

“Σήμερα στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές οικονομίες βιώνουν σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά για την Ελλάδα αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο, καθώς ήδη είχε μπει σε υφεσιακή πορεία πριν την τελευταία κρίση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Και το μεγαλύτερό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο για το άνοιγμα της οικονομίας και την προστασία της δημόσιας υγείας”, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας: “Δεν τίθεται δίλημμα μεταξύ των δύο. Όταν πάλι μπαίνουμε στην φάση έξαρσης της πανδημίας, καταστρέφεται και η οικονομία”.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως “βεβαίως πρέπει η οικονομία να ανοίξει, αλλά με σχέδιο και προετοιμασία, όχι με την καλλιέργεια μιας εικόνας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα, όπως επιχείρησε η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετώπιζε με αλαζονεία και απαξίωση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να στηριχθεί εγκαίρως, από την αρχή της πανδημίας, η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναιδύναμη υπεύθυνης αντιπολίτευσης, και εμείς το είχαμε πει εξαρχής -είτε θα στηριχθεί με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα η οικονομία, είτε θα βιώσουμε τις συνέπειες της κρίσης στο πολλαπλάσιο. Αυτό, λοιπόν, βιώνουμε τώρα”, τόνισε, αναφερθείς χαρακτηριστικά στην κατάρρευση των δημοσίων εσόδων κατά 6,5 δισεκ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020, στην αύξηση των απολύσεων και τα λουκέτα στον τουρισμό.

Κλείνοντας, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα έρθουν “να πάνε στον ελληνικό λαό, στην πραγματική οικονομία, και όχι σε ημετέρους για να υλοποιηθούν οι ίδιες αντιμεταρρυθμίσεις που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση”. “Δυστυχώς, όμως, οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρρίδη κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, με προμετωπίδα την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με τεράστιο κόστος που θα το πληρώσει το Δημόσιο”, κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού