Δεύτερη τουρκική NAVTEX – Το Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Η δεύτερη τουρκική NAVTEX υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Άγκυρα: Πιθανή η διακοπή των ερευνητικών επιχειρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, ως ανταπάντηση στην ελληνική αντι-NAVTEX, η οποία με τη σειρά της εκδόθηκε στον απόηχο της πρώτης τουρκικής ΝAVTEX που δημοσιεύθηκε λίγο μετά τις 7:00 το πρωί της Δευτέρας από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Η δεύτερη τουρκική NAVTEX υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη νέα τουρκική NAVTEX σημειώνεται ότι το «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ενεργείας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το πλοίο έφτασε στο σημείο των ερευνών, επισημαίνοντας ότι «οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν αδιάκοπα. Οι 83 εκατομμύρια Τούρκοι μας στηρίζουν».

Το Oruc Reis βρίσκεται δέκα μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας απλώσει καλώδια ωστόσο δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων που βρίσκονται κοντά του.

Μάλιστα αναφέρεται ότι οι ελληνικές φρεγάτες του εκπέμπουν μήνυμα που λέει ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου.

Κυβερνητικές πηγές: Στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Διαβάστε ακόμα:

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού