Εξελίξεις στη Λευκορωσία: Η Τιχανόφσκαϊα κατέφυγε στη Λιθουανία – Ζητάει αυτοσυγκράτηση από τους διαδηλωτές

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή του επί δεκαετίες προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο με 80%, κατέφυγε στη Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία αμφισβητεί την επανεκλογή του επί δεκαετίες προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο με 80%, κατέφυγε στη Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους.

«Έφθασε στη Λιθουανία και είναι ασφαλής», δήλωσε ο Λινκεβίσιους ενώ διαδηλώσεις κατά της νίκης του λευκορώσου προέδρου, ο οποίος εξελέγη για μια έκτη προεδρική θητεία, διαλύθηκαν από την αστυνομία για δεύτερη διαδοχική νύκτα.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αντιταχθούν στην αστυνομία και να μην βάλουν τις ζωές τους σε κίνδυνο, μετέδωσε αργότερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η Τιχανόφσκαϊα δήλωσε σήμερα πως κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία για το καλό των παιδιών της, έπειτα από δύο νύχτες οδομαχιών μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο 21 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, με πέντε από αυτούς να έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Η ομάδα της Τιχανόφσκαϊα δεν μπορούσε χθες, Δευτέρα, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της αφού εκείνη έφυγε από το κτίριο της εκλογικής επιτροπής. Νωρίτερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως θεωρεί ότι εκείνη κέρδισε τις εκλογές και όχι ο Λουκασένκο. Δήλωσε ωστόσο ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για να αποφευχθούν «προκλήσεις». Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, έλαβε περίπου το 10% των ψήφων.

Η Λιθουανία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανήκε στη Σοβιετική Ένωση. Προσφέρει συχνά καταφύγιο σε προσωπικότητες της λευκορωσικής ή της ρωσικής αντιπολίτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού