Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση να αποτρέψει τα αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας

Αυτή την στιγμή αυτό που επιχειρεί ο Ερντογάν είναι να ‘’γκριζάρει’’ περιοχές πέρα από τον 28ο μεσημβρινό, έτσι ώστε να επιβάλλει τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις σε έναν διάλογο που θα θυμίζει ‘ανατολίτικο παζάρι’, βάζοντας στην άκρη το Διεθνές Δίκαιο και τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ‘Flash TV Δυτικής Μακεδονίας’ έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με τις προκλητικές, μονομερείς ενέργειες της Τουρκικής ηγεσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊου με την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να μην διαμορφωθούν αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Είναι η ώρα για μια πιο ενεργή και διεκδικητική εθνική εξωτερική πολιτική που θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Με ομοψυχία, συνέπεια και συνεννόηση.

Αυτή την στιγμή αυτό που επιχειρεί ο Ερντογάν είναι να ‘’γκριζάρει’’ περιοχές πέρα από τον 28ο μεσημβρινό, έτσι ώστε να επιβάλλει τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις σε έναν διάλογο που θα θυμίζει ‘ανατολίτικο παζάρι’, βάζοντας στην άκρη το Διεθνές Δίκαιο και τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας.

Υπό την απειλή ενός θερμού επεισοδίου και μιας στρατιωτικής εμπλοκής και εκμεταλλευόμενος τις καλές σχέσεις που έχει με Τραμπ και Πούτιν καθώς και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαιρεμένη, χωρίς ισχυρή παρεμβατική δράση στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν επιδιώκει να επιβάλλει την δική του ατζέντα όρων και προϋποθέσεων διαλόγου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έπρεπε χτες να είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείται αυτή την πρόταση. Αν δεν είναι τώρα η ώρα για το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τότε πότε; Επιπλέον πρέπει να ζητήσει άμεσα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να ζητήσει κυρώσεις. Δεν αρκεί το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά που δεν έχουμε παράνομες και μονομερείς ενέργειες της Τουρκικής πλευράς εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εδώ και δύο μέρες ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών επιχειρεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε βάθος πολλών μιλίων. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν! Είχε επιχειρηθεί και τον Οκτώβριο του 2018, αλλά η προσπάθεια αυτή απετράπη με την παρεμβολή του ‘Νικηφόρος Φωκάς’ και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού