Έντονος καυγάς Κόντε – φον ντερ Λάιεν για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ

Oι πληροφορίες για σκόπιμη καθυστέρηση των εκταμιεύσεων ώστε να εκβιαστεί η Ιταλία να αιτηθεί τα δάνεια του ESM με αυστηρούς όρους επιτήρησης μνημονιακού τύπου, οδήγησε τον Ιταλό πρωθυπουργό στην απόφαση να επικοινωνήσει με την κυρία φον ντερ Λάιεν για να διαμαρτυρηθεί. Η συζήτηση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ξέφυγε και ανταλλάχτηκαν «βαριές κουβέντες»

Έντονος καυγάς Κόντε - φον ντερ Λάιεν για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ

Ένα περιστατικό έντονης αντιπαράθεσης πριν λίγες μέρες του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκαλύπτουν επίμονες πληροφορίες από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές των Βρυξελλών. Το επεισόδιο, που ως τώρα δεν είχε κάποια άλλη συνέχεια, αποκαλύπτει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ που αποφασίστηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής και το οποίο ως τώρα παρ’ όλο που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποτροπή πρόκλησης ανησυχίας στις αγορές για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ως σήμερα δεν έχει κατορθώσει να βοηθήσει σημαντικά τις χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, μεταξύ των οποίων και κυρίως στην παρούσα φάση την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, την έκρηξη της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε η έντονη φημολογία στη βελγική πρωτεύουσα ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης συνειδητά και έπειτα από πίεση των λεγόμενων «φειδωλών χωρών» του πλούσιου ευρωπαϊκού βορρά κατέληξαν στην επιλογή οι πρώτες εκταμιεύσεις από επιδοτήσεις προς τις πληττόμενες λόγω κορωνοϊού χώρες-μέλη να γίνουν στα τέλη του 2021. Η φημολογία αυτή αποδίδει σε πρόθεση των πλουσίων και σε ανοχή της Κομισιόν τη σκοπιμότητα καθυστέρησης των εκταμιεύσεων από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με στόχο να ασκηθούν πιέσεις σε χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας να προσφύγουν στα δάνεια του ESM, που παραχωρούνται με όρους αυστηρής επιτήρησης.

Η Ιταλία αυτή τη στιγμή είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού οι άλλες μεσογειακές χώρες που θα μπορούσαν να έχουν ανάλογες δυσκολίες (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) δεν έχουν τόσο σοβαρά προβλήματα (η Ισπανία έχει κυρίως πρόβλημα με τις τράπεζες που αντιμετωπίζεται από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ, η Πορτογαλία έχει πρόσβαση σε πολύ φθηνότερο εξωτερικό δανεισμό και η Ελλάδα διαθέτει επαρκές αυτή τη στιγμή απόθεμα από το δημοσιονομικό μαξιλάρι). Αντίθετα η Ιταλία «πνίγεται» στην κυριολεξία για ρευστότητα και έφτασε μέχρι του σημείου να εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης έκτακτων σειρών ιταλικών ομολόγων μεσοκαλόκαιρο, που γενικά αποφεύγεται ως πρακτική γιατί δημιουργεί στις αγορές την εντύπωση πανικού της χώρας που εκδίδει τα ομόλογα.

Σ΄αυτό το κλίμα οι πληροφορίες για σκόπιμη καθυστέρηση των εκταμιεύσεων ώστε να εκβιαστεί η Ιταλία να αιτηθεί τα δάνεια του ESM με αυστηρούς όρους επιτήρησης μνημονιακού τύπου, οδήγησε τον Ιταλό πρωθυπουργό στην απόφαση να επικοινωνήσει με την κυρία φον ντερ Λάιεν για να διαμαρτυρηθεί. Η συζήτηση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ξέφυγε και ανταλλάχτηκαν «βαριές κουβέντες». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι  τα τεταμένα νεύρα σχετικά με την οικονομία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή τη στιγμή οφείλονται στην διαπίστωση ότι η άρση του λοκντάουν και η προσπάθεια επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει αποδώσει πολύ λιγότερα από τα προβλεπόμενα από τους αναλυτές, ενώ η πανδημία καιροφυλακτεί και ακόμη και τοπικά λοκτνάουν που ήδη εφαρμόζονται θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Ταυτόχρονα η Ιταλία έχει μετατραπεί το φετινό καλοκαίρι στη χώρα βασική δίοδο των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη.

Τέλος, οι πληροφορίες αυτές συμπίπτουν με τη δεδομένη δυσαρέσκεια στην ΕΕ σχετικά με την αποτυχία του ESM να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο τέθηκαν στη διάθεσή του 450 δισ. για στήριξη των χωρών-μελών από τις συνέπειες της πανδημίας. Όμως, οι προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων από τον ESM προς τις χώρες-μέλη με αυστηρούς όρους εποπτείας μνημονιακού τύπου, έχει αποθαρρύνει όλες τις χώρες-μέλη. Το σημείο αυτό, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ήταν η αφορμή της έκρηξης του Ιταλού πρωθυπουργού στη συνομιλία του με την πρόεδρο της Κομισιόν, με τον κ. Κόντε να καταλογίζει στην κυρία φον ντερ Λάιεν απαράδεκτη επιμονή στην επιλογή να μένουν παγωμένα  και αναξιοποίητα τα 450 δισ. του ESM, την ώρα που χώρες-μέλη ασφυκτιούν για ρευστότητα.

 

Ειδικού συνεργάτη

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού