Γίνεται τζαμί και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Στη Μονή συνεχίζονταν μέχρι σήμερα τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτών.

Γίνεται τζαμί και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Δημοσιεύτηκε σήμερα στο τουρκικό ΦΕΚ η απόφαση για τη μεταφορά της δικαιοδοσίας και της Μονής της Χώρας, στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της γείτονος, που ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί, όπως συνέβη πριν από περίπου ενάμιση μήνα, με την Αγία Σοφία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να καλυφθούν οι βυζαντινές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, προκειμένου να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η Μονή της Χώρας (Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα), η οποία κατά πολλούς ιστορικούς αποτελούσε τον πιο σημαντικό ναό στην Κωνσταντινούπολη μετά την Αγία Σοφία κι ένα από τα πλέον εμβληματικά βυζαντινά μνημεία της εποχής των Κομνηνών, διάσημο για τις αριστουργηματικές νωπογραφίες του, μετατράπηκε σε τζαμί (Καριγιέ Τζαμί) από τους Οθωμανούς και από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ.

Ωστόσο, το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί. Σήμερα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση.

Στη Μονή συνεχίζονταν μέχρι σήμερα τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτών.

Να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει για σήμερα στις τρεις μετά το μεσημέρι ότι θα ανακοινώσει στον τουρκικό λαό «μερικά καλά νέα που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος».

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΕΞ: Απολύτως καταδικαστέα η απόφαση για μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού