Τουρκία: Να μη μας κάνει η Ελλάδα μάθημα για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Καλούμε για μια ακόμα φορά την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να παράσχει τις απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν στη Μουσουλμανική της μειονότητα να ασκήσει τη λατρεία της

Γίνεται τζαμί και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που συντάχθηκε ως απάντηση στην αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, αναφέρονται τα εξής:

«Το τζαμί της Χώρας, όπως το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας και άλλα πολιτιστικά στοιχεία στα εδάφη μας ανήκουν στην Τουρκία και είναι ιδιοκτησία μας.

Εντός του πλαισίου της παράδοσης της ανοχής που προκύπτει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας μαζί με τα δικαιώματα και τις ευθύνες μας που προκύπτουν από διεθνείς συμφωνίες, συντηρούμε σχολαστικά όλες τις πολιτιστικές ιδιοκτησίες μας.

Τονίζουμε πως, η αλλαγή status ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς δεν αντίκειται στη Σύμβαση της UNESCO αναφορικά με την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Έχοντας μετατρέψει τζαμιά και τεμένη που αποτελούν μέρος της Οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να πει λέξη στην Τουρκία για τον σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, είναι απρεπές από την πλευρά της Ελλάδας να επιχειρεί να μας κάνει μάθημα, ενώ περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής μειονότητας στη χώρα της με καταπιεστικές πρακτικές παρά τις διεθνείς συμφωνίες.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσειφανταστικές ατζέντες στην περιοχή που πηγάζουν από τις ιστορικές ανασφάλειές της είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Καλούμε για μια ακόμα φορά την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να παράσχει τις απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν στη Μουσουλμανική της μειονότητα να ασκήσει τη λατρεία της».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού