Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν εκείνοι το κόστος των υποχρεωτικών τεστ

Τη δεδομένη στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι στα όριά τους και δεν μπορούν να ανεχτούν τέτοιους εμπαιγμούς ειδικά από κερδοφόρες εταιρείες που καλπάζουν

Στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, η διεύθυνση του ξενοδοχείου με δύο ενημερωτικά σημειώματά της ενημερώνει το προσωπικό της πως θα πρέπει να πραγματοποιεί μοριακό τεστ ελέγχου covid-19, αφότου επιστρέψει από τις διακοπές του, σε ιδιωτική εταιρεία στην τιμή των «80 ευρώ», τιμή που συμφώνησε ο όμιλος με την εν λόγω εταιρεία. Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι καλούνται να μείνουν σπίτι τους για μια εβδομάδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η ελλιπής κυβερνητική διαχείριση για το άνοιγμα του τουρισμού αφήνει έντονα το αποτύπωμά της στην κοινωνία. Η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, αλλά και η στρατηγική επιλογή να μην ενισχυθεί ουσιαστικά ο κόσμος της εργασίας, οι άνθρωποι δηλαδή που εργάζονται στον κλάδο και προάγουν το τουριστικό προϊόν, δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα στην κοινωνία που καθημερινά μετρά την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τις οικονομικές της πληγές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΗ ελλιπής κυβερνητική διαχείριση για το άνοιγμα του τουρισμού…

Posted by ReWorkers on Sunday, August 23, 2020

Η διπλή αποτυχία της κυβέρνησης που προωθεί μονάχα το μοντέλο της ατομικής ευθύνης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον τουριστικό κλάδο, όπου ακόμα και μεγάλα ξενοδοχεία φαίνεται να μιλούν με όρους «ατομικής ευθύνης» στους εργαζόμενους τους. Συγκεκριμένα, στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, DIVANI CARAVEL, η διεύθυνση του ξενοδοχείου με δύο σχετικά MEMO ενημερώνει το προσωπικό της πως θα πρέπει να πραγματοποιεί μοριακό τεστ ελέγχου covid-19, αφότου επιστρέψει από τις διακοπές του, σε ιδιωτική εταιρεία στην τιμή των «80 ευρώ», τιμή που συμφώνησε ο όμιλος με την εν λόγω εταιρεία. Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι καλούνται να μείνουν σπίτι τους για μια εβδομάδα!

Οι εργαζόμενοι του τουρισμού όλο το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισαν μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία τόσο τη διασπορά του ιού, όσο και οικονομικά χτυπήματα, καθώς είδαν τον μισθό τους να μειώνεται δραματικά με την αναστολή συμβάσεων που υιοθετήθηκε κατά κόρον στον κλάδο, ενώ μάλιστα ακόμα και τα 534 ευρώ που έπαιρναν καταβάλλονταν με μεγάλη καθυστέρηση.

Αντίστοιχα, όσοι συνάδελφοι επέστρεψαν υπό το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 20%. Υπό τη σκέπη αυτών των δεδομένων, λοιπόν, βλέπουμε κερδοφόρες εταιρείες να ζητούν από τους εργαζομένους να πληρώσουν οι ίδιοι για το τεστ. Μια πρακτική που μεταβιβάζει την ευθύνη στο προσωπικό και που βαδίζει παράλληλα, αν όχι μαζί, με την κυρίαρχη αντίληψη της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης.

Θεωρούμε χρέος τόσο του κράτους, όσο και των επιχειρήσεων να αναλάβουν την ευθύνη για τον κόσμο της εργασίας. Για το εν λόγω ξενοδοχείο τα πράγματα πάντοτε έδειχναν «σφιχτά» όταν η κουβέντα αναφερόταν σε καλύψεις προς το προσωπικό. Τη δεδομένη στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι στα όριά τους και δεν μπορούν να ανεχτούν τέτοιους εμπαιγμούς ειδικά από κερδοφόρες εταιρείες που καλπάζουν.

• Απαιτούμε να γίνει ο εν λόγω έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως και το χρέος να αναλάβει αποκλειστικά η εταιρεία!

• Απαιτούμε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη από την κυβέρνηση και για το χώρο του τουρισμού όπως υπήρξε και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΦΕΚ Τεύχος B’ 3437/14.08.2020)!

• Καλούμε τον κόσμο του τουρισμού, τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να συσπειρωθούν, να αναδείξουν και να μην ανεχθούν τέτοιες πρακτικές όπου κράτος και εργοδοσία τους πετούν το μπαλάκι της ευθύνης!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού