Ερευνητές τεκμηριώνουν την πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης κορωνοϊού

Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως δεν είναι απροσδόκητο πως μερικοί ή έστω δεκάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να επανεμφανίσουν τον ιό ύστερα από λίγους μήνες, λένε οι ειδικοί

Ασθενής διαγνώστηκε για δεύτερη φορά θετικός στην Covid-19, τέσσερις περίπου μήνες μετά την πρώτη, αναφέρουν Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ, θεωρώντας πως η επαναμόλυνση είναι δυνατή σε σπάνιες περιπτώσεις.

«Ένας νέος και φαινομενικά υγιής ασθενής βρέθηκε θετικός στην Covid-19 για δεύτερη φορά, με τη διάγνωση να πραγματοποιείται 4,5 μήνες μετά το πρώτο επεισόδιο», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η αναφορά προκαλεί ανησυχία γιατί υποδηλώνει πως η ανοσία στον κορωνοϊό μπορεί να διαρκεί μόνο για μερικούς μήνες σε ορισμένα άτομα, ενώ έχει και επιπτώσεις όσον αφορά στα εμβόλια που αναπτύσσονται με στόχο να καταπολεμήσουν τον ιό.

Ο 33χρονος είχε ήπια συμπτώματα την πρώτη φορά, ενώ τη δεύτερη ήταν ασυμπτωματικός. Η επαναμόλυνση ανακαλύφθηκε όταν επέστρεψε από ένα ταξίδι στην Ισπανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ιός που ανίχνευσαν ταίριαζε πολύ με το στέλεχος που κυκλοφορεί στην Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι ο ασθενής τη δεύτερη φορά μολύνθηκε από έναν νέο ιό, που απέκτησε πρόσφατα και όχι από παρατεταμένη ιική αποβολή» λέει ο Δόκτωρ Κέλβιν Κάι Γουάνγκ Του, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως δεν είναι απροσδόκητο πως μερικοί ή έστω δεκάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να επανεμφανίσουν τον ιό ύστερα από λίγους μήνες, λένε οι ειδικοί.

Οι γιατροί έχουν αναφέρει αρκετές περιπτώσεις υποτιθέμενης επανεμφάνισης του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, αλλά καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί με ενδελεχή τεστ.

Οι άνθρωποι που ανακάμπτουν είναι γνωστό πως έχουν στον οργανισμό τους ιικά υπολείμματα για εβδομάδες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θετικό τεστ, παρά την απουσία ζωντανού ιού.

Ωστόσο οι ερευνητές στο Χονγκ Κονγ αλληλούχησαν τον ιό και από τους δύο κύκλους της μόλυνσης και διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στα δύο σύνολα, γεγονός που υποδεικνύει πως ο ασθενής μολύνθηκες δεύτερη φορά.

Είναι γνωστό πως οι συνηθισμένοι κορωνοϊοί κρυολογήματος επανεμφανίζονται μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, αλλά οι ειδικοί ήλπιζαν πως ο νέος κορωνοϊός θα συμπεριφερόταν περισσότερο σαν τα «ξαδέρφια» του, SARS και ΜΕRS, τα οποία φάνηκαν να παράγουν μακροχρόνια ανοσία για μερικά χρόνια.

 

 

Πηγή: nytimes.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού