Ινδία: Ενας νεκρός και 30 παγιδευμένοι από την κατάρρευση πολυκατοικίας

«Ένας ένοικος είναι νεκρός και άλλοι τουλάχιστον 30 είναι παγιδευμένοι», δήλωσε ο Μπαρατσέτ Μαρούτι Γκογκαουάλ, βουλευτής που εκπροσωπεί τη Μαχάντ, περίπου 165 χιλιόμετρα από τη Μουμπάι

Πενταόροφο κτίριο 47 διαμερισμάτων κατέρρευσε σε βιομηχανική πόλη της Ινδίας, κοντά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Μουμπάι.

Σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανούς περισσότερους από 60 ανθρώπους από τα συντρίμμια πολυκατοικίας.

Στο κτίριο ζούσαν σχεδόν 200 άνθρωποι.

«Ένας ένοικος είναι νεκρός και άλλοι τουλάχιστον 30 είναι παγιδευμένοι», δήλωσε ο Μπαρατσέτ Μαρούτι Γκογκαουάλ, βουλευτής που εκπροσωπεί τη Μαχάντ.

«Το κτίριο κατέρρευσε σαν πύργος φτιαγμένος από τραπουλόχαρτα» ανέφερε, από τον τόπο της καταστροφής, αξιωματικός της αστυνομίας.

Κάτοικοι και αστυνομικοί έψαχναν απελπισμένα στα συντρίμμια να βρουν επιζώντες, ενώ ασθενοφόρα διακόμιζαν τραυματίες σε νοσοκομεία εν μέσω των σφοδρών βροχοπτώσεων του μουσώνα και της ανησυχίας για την πιθανή μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Τα αίτια της καταστροφής δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, οι καταρρεύσεις κτιρίων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην Ινδία, εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης, της χρήσης ακατάλληλων υλικών, των κακοτεχνιών ή των παραβιάσεων του πολεοδομικού κανονισμού.

Κάθε χρόνο, οι σφοδρές βροχοπτώσεις την περίοδο των μουσώνων, από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, προκαλούν την κατάρρευση πολλών οικημάτων που θεωρούνται επικίνδυνα.

Πάνω από 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 1.161 καταρρεύσεις κτιρίων στην Ινδία το 2017, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του ινδικού εθνικού μητρώου υποθέσεων ποινικής φύσης.

Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες στα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε στην Μαχάντ

Σωστικά συνεργεία με εκπαιδευμένους σκύλους αγωνίζονται σήμερα για τον εντοπισμό επιζώντων που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πόλη Μαχάντ, στην δυτική Ινδία, καθώς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε έως και 70.

Το δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων νότια του Μουμπάι. Τρία σωστικά συνεργεία εργάζονταν καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στα ερείπια.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά η κατάρρευση κτιρίων αποτελεί συχνό φαινόμενο στην Ινδία την εποχή των μουσώνων (από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο). Οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμυρίζουν τα θεμέλια των κτιρίων και τα καθιστούν σαθρά.

Προς το παρόν ένας νεκρός έχει ανασυρθεί από τα ερείπια, αλλά σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις οι αγνοούμενοι είναι από 20 ως 70. Ένα μέρος των κατοίκων των 47 διαμερισμάτων της πολυκατοικίας αυτής είχε καταφέρει να ξεφύγει την τελευταία στιγμή.

Ο Μουστάφα Σαφέκαρ, ένας κάτοικος που βρισκόταν σε καραντίνα καθώς ήταν θετικός στον νέο κορωνοϊό, και η οικογένειά του στην αρχή πίστεψαν ότι γινόταν σεισμός και βγήκαν γρήγορα από το κτίριο.

«Αρχίσαμε να τρέχουμε γρήγορα (…) Το κτίριο κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μας», διηγήθηκε ο 39χρονος στην εφημερίδα Mumbai Mirror. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτοικοι είχαν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση του κτιρίου σε κατασκευαστές.

Πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους του κτιρίου δεν βρισκόντουσαν εκεί, καθώς είχαν εγκαταλείψει την πόλη για να γλιτώσουν από την πανδημία της Covid-19.

«Πολλές οικογένειες δεν βρισκόντουσαν στο κτίριο διότι είχαν επιστρέψει στα χωριά τους λόγω της καραντίνας για τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε ο Νίντχι Σουντχάρι, ένας αξιωματούχος της περιοχής, στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.

Το κτίριο αυτό, το οποίο είχε κατασκευαστεί πριν από μια δεκαετία, είχε «αδύναμα» θεμέλια, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV9 ο πρώην εκλεγμένος της Μαχάντ Μάνικ Μότιραμ Τζάγκταπ, προσθέτοντας ότι «κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ήταν τρομακτικό».

Οι μουσώνες είναι ζωτικής σημασίας στη Νότια Ασία για την γεωργία, αλλά προκαλούν επίσης πολλούς θανάτους και καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα, μεταξύ των οποίων πλημμύρες και καταρρεύσεις κτιρίων.

Φέτος οι μουσώνες έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1.300 ανθρώπων στην ινδική υποήπειρο, εκ των οποίων 800 μόνον στην Ινδία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού