Επιχειρηματίες εστίασης: Κατάργηση ή προσαρμογή του μέτρου 1 άτομο ανά 2 τ.μ. στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους

Την κατάργηση ή προσαρμογή, του γενικής ισχύος μέτρου που επιτάσσει την αναλογία παρουσίας 1 ατόμου ανά 2 τ.μ. στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων εστίασης, ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

εστίαση

Κατάργηση ή προσαρμογή, του γενικής ισχύος μέτρου που επιτάσσει την αναλογία παρουσίας 1 ατόμου ανά 2 τ.μ. στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων εστίασης, ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, οι επιχειρηματίες υπογραμμίζουν ότι «η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πελάτες – προσωπικό, αλλά και παράδοξες καταστάσεις. Επίσης έχει οδηγήσει σε επιβολή προστίμων και αναστολή εργασιών μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες (εκτός αυτού του μέτρου) λειτουργούσαν με άψογη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό. Επιπλέον, δημιουργεί εύλογες απορίες στο κατά πόσο έχει νόημα η εφαρμογή του, από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και των καθισμάτων, που αναιρούν στην ουσία το ως άνω μέτρο».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι «εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τετραγωνικά μέτρα που εμφανίζονται στις άδειες μας υπολογίζονται με βάση τον εμβαδόν που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματά μας και όχι το συνολικό εμβαδόν του πεζοδρομίου ή πεζόδρομου, οι περισσότεροι από εμάς καλούμαστε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας με ελάχιστα άτομα (4 ή 5 ) στον εξωτερικό μας χώρο, παρά το γεγονός οτι ο συνολικός χώρος επί του οποίου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματά μας α) επιτρέπει ακόμα και με τη τήρηση αυτού του μέτρου, την ύπαρξη περισσότερων επισκεπτών και β) ο χώρος που καταλαμβάνεται νόμιμα δύναται με τήρηση όλων των υπολοίπων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, αριθμός ατόμων ανά τραπέζι κλπ) να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα».

Όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες, «για παράδειγμα, επιχείρηση στο Παγκράτι καταλαμβάνει (νόμιμα και με πληρωμένα τα δημοτικά τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου) 13 τ.μ. εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου σε επιφάνεια συνολικού εμβαδού 60 τ.μ., ενώ ο εσωτερικός χώρος του καταστήματος είναι 50 τ.μ. Σε αυτή τη περίπτωση μπορούν να εξυπηρετηθούν 6 άτομα στο εξωτερικό χώρο και 22 άτομα στο εσωτερικό χώρο (στο εσωτερικό χώρο ισχύει 1 άτομο / 2,2 τ.μ.). Η απόφαση για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, πιθανολογούμε ότι, προέκυψε από την ανάγκη θέσπισης γενικών κανόνων οι οποίοι αποσκοπούσαν να περιορίσουν τον συγχρωτισμό σε επιχειρήσεις με τεράστιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπως beach bar και club. Με αυτό τον τρόπο όμως, επηρεάζονται και οδηγούνται σε ασφυξία μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης. Θεωρούμε συνεπώς αναγκαίο να επανεξετάσετε, από κοινού με όλους τους αρμόδιους φορείς, τους κανόνες λειτουργίας μικρών και μικρομεσαίων καταστημάτων των γειτονιών της Αθήνας και όλης της χώρας, εν όψει του πολύ δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που αναμένεται».

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, οι υπογράφοντες, δραστηριοποιούμαστε στο τομέα της εστίασης λειτουργώντας μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις στο κέντρο, αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας.

Από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με απόλυτη ευαισθησία και σεβασμό στη δημόσια υγεία, τηρήσαμε όλες τις υποδείξεις και τους κανόνες που επιβλήθηκαν ως προς τη λειτουργία μας, από τούς ειδικούς επιστήμονες και τις αρχές. Αναλάβαμε, αγόγγυστα, ένα μεγάλο κόστος από τον περιορισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των έκτακτων μέτρων.

Ωστόσο, η γενίκευση των μέτρων για όλα τα καταστήματα κάθε κατηγορίας ανεξαιρέτως και χωρίς παραμετροποίηση οδήγησε σε σημαντικές “αδικίες” και θα οδηγήσει και σε πολλά “άδικα” και παράλογα ως προς την αποτελεσματικότητά τους “λουκέτα”. Ειδικότερα, με την παρούσα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την αναγκαιότητα άμεσης κατάργησης ή προσαρμογής, του γενικής ισχύος μέτρου που επιτάσσει 1 άτομο / 2 τ.μ. στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους που νόμιμα καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις μας.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πελάτες – προσωπικό, αλλά και παράδοξες καταστάσεις. Επίσης έχει οδηγήσει σε επιβολή προστίμων και αναστολή εργασιών μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες (έκτος αυτού του μέτρου) λειτουργούσαν με άψογη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Τέλος δημιουργεί εύλογες απορίες στο κατά πόσο έχει νόημα η εφαρμογή του, από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και των καθισμάτων, που αναιρούν στην ουσία το ως άνω μέτρο. Συγκεκριμένα και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τετραγωνικά μέτρα που εμφανίζονται στις άδειες μας υπολογίζονται με βάση τον εμβαδόν που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα μας και όχι το συνολικό εμβαδόν του πεζοδρομίου ή πεζόδρομου, οι περισσότεροι από εμάς καλούμαστε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας με ελάχιστα άτομα (4 ή 5 ) στον εξωτερικό μας χώρο, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός χώρος επί του οποίου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματά μας, α) επιτρέπουν ακόμα και με τη τήρηση αυτού του μέτρου, την ύπαρξη περισσότερων επισκεπτών 1 και β) ο χώρος που καταλαμβάνεται νόμιμα δύναται με τήρηση όλων των υπολοίπων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, αριθμός ατόμων ανα τραπέζι κλπ) να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Αυτό πέρα απ’ ότι καθιστά τις επιχειρήσεις μας μη βιώσιμες είναι και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς υπάρχουν καταστήματα όπου, με βάση το εν λόγω μέτρο, καλούνται να έχουν περισσότερα άτομα στον εσωτερικό παρά τον εξωτερικό τους χώρο.

Για παράδειγμα επιχείρηση στο Παγκράτι καταλαμβάνει (νόμιμα και με πληρωμένα τα δημοτικά τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου) 13 τ.μ. εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου σε επιφάνεια συνολικού εμβαδού 60 τ.μ., ενώ ο εσωτερικός χώρος του καταστήματος είναι 50 τ.μ. Σε αυτή τη περίπτωση μπορούν να εξυπηρετηθούν 6 άτομα στο εξωτερικό χώρο και 22 άτομα στο εσωτερικό χώρο (στο εσωτερικό χώρο ισχύει 1 άτομο / 2,2 τ.μ.).

Η απόφαση για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, πιθανολογούμε ότι, προέκυψε από την ανάγκη θέσπισης γενικών κανόνων οι οποίοι αποσκοπούσαν να περιορίσουν τον συγχρωτισμό σε επιχειρήσεις με τεράστιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπως beach bar και club. Με αυτό τον τρόπο όμως, επηρεάζονται και οδηγούνται σε ασφυξία μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης.

Θεωρούμε συνεπώς αναγκαίο να επανεξετάσετε από κοινού με όλους τους αρμόδιους φορείς τους κανόνες λειτουργίας μικρών και μικρομεσαίων καταστημάτων των γειτονιών της Αθήνας και όλης της χώρας, εν όψει του πολύ δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που αναμένεται.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού