Αποχαιρετισμός στη σκηνογράφο-ενδυματολόγο Ιουλία Σταυρίδου

Η Ιουλία Σταυρίδου, που, έβαλε την ιδιαίτερη δημιουργική σφραγίδα της σε μεγάλες παραστάσεις και πασίγνωστες κινηματογραφικές ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Παντελής Βούλγαρης κ.α.

Μια σημαντική φυσιογνωμία του εγχώριας θεατρικής και κινηματογραφικής τέχνης, η Ιουλία Σταυρίδου, που, έβαλε την ιδιαίτερη δημιουργική σφραγίδα της σε μεγάλες παραστάσεις και πασίγνωστες κινηματογραφικές ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Παντελής Βούλγαρης κ.α., έφυγε χθες από τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός της προήλθε από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Το όνομά της βρισκόταν πίσω από την σκηνογραφία και την ενδυματολογία πασίγνωστων κινηματογραφικών παραγωγών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ταινίες «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Πέτρινα Χρόνια», «Η φανέλα με το Νο 9», «Ακροπόλ» και «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη και πολλές ακόμη.

Πολύχρονη και σημαντική ήταν εξάλλου και η παρουσία της στο ελληνικό θέατρο. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Ζυλ Ντασσέν στην παράσταση «Ο θάνατος του εμποράκου», τον Βασίλη Παπαβασιλείου στα «Κλυταιμνήστρα», «Κληρονομιά», «Ο θρίαμβος του Έρωτα», «Κατά λάθος πρόβα» κ.ά. Παράλληλα, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος βάζοντας ως βασική συντελεστής πολυάριθμων παραστάσεών του, όπως «Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος», «Η αυλή των θαυμάτων», «Ερωτόκριτος», «Αγγέλα», «Το φιντανάκι». Εντυπωσιακή, εξάλλου, είναι και η μόνιμη έκθεση κοστουμιών με τίτλο «Στα ίχνη του εφήμερου», που επιμελήθηκε το 2017 και φιλοξενείται στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Το μαγικό άγγιγμα της Ιουλίας Σταυρίδου, όμως, πρωταγωνίστησε και σε κάποιες αξιόλογες τηλεοπτικές παραγωγές μεταξύ των οποίων και ο «Καρυωτάκης» του Τάσου Ψαρρά που προβλήθηκε το 2007 από την ΕΡΤ.

Η Ιουλία Σταυρίδου γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε σκηνογραφία, ενδυματολογία και ζωγραφική στο Παρίσι. Πολυβραβευμένη, είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ενδυματολογία στην ταινία του Λ. Παπαστάθη «Θεόφιλος» ενώ είχε επίσης διακριθεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αλλά και στον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού