Γιατί ο Τσίπρας προχώρησε σε αλλαγές στο κόμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας σ’ αυτή ακριβώς την αδυναμία -ή την απροθυμία- της έως σήμερα διάταξης στελεχών αποδίδει και την ένταση στον εσωκομματικό διάλογο που παρατηρήθηκε τελευταία με αφορμή τα ελληνοτουρκικά

ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Η βεβαιότητα ότι με τις σημερινές συνθήκες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τολμήσει να ανοίξει πρόωρες κάλπες μέσα στους επόμενους μήνες, ήταν ο βασικός λόγος που έκανε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφασίσει άμεσα αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως μας πληροφορούν  υψηλόβαθμες κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρ’ όλο που η κίνηση Τσίπρα έγινε δεκτή ως αιφνιδιαστική, η σκέψη των αλλαγών αυτών υπήρχε στο μυαλό Τσίπρα, ήδη από τις πρώτες κιόλας μέρες που διαπιστώθηκε ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν ήταν βέβαια αποτέλεσμα σκέψεων και σχεδιασμών των τελευταίων ημερών, αλλά ότι «κάτι αναμενόταν» ήταν μια συνηθισμένη συζήτηση το τελευταίο 15νθημερο ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βασικός λόγος των αλλαγών αυτών ήταν η πεποίθηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η έως σήμερα συγκρότηση των κομματικών οργάνων και η διάταξη των ηγετικών στελεχών είχε ολοκληρώσει εδώ και καιρό τον κύκλο της για να μπορούσε να υπηρετήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του κόμματος στις παρούσες συνθήκες από ’δω και πέρα.

Όπως υπογράμμισαν οι πηγές με τις οποίες συνομιλήσαμε η έως σήμερα διάταξη είχε αποφασιστεί με δεδομένο ότι θα γινόταν η σύγκληση του συνεδρίου του κόμματος. Απόφαση, η οποία εδώ και καιρό τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκτιμήσει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί και στην οποία αν τελικά παγιδευόταν το κόμμα, ούτε σοβαρό συνέδριο στις δεδομένες συνθήκες θα μπορούσε να οργανωθεί, αλλ’ ούτε και η πολυπόθητη ανασυγκρότηση στο νέο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σ’ αυτή ακριβώς την αδυναμία -ή την απροθυμία- της έως σήμερα διάταξης στελεχών αποδίδει και την ένταση στον εσωκομματικό διάλογο που παρατηρήθηκε τελευταία με αφορμή τα ελληνοτουρκικά. Έναν εσωκομματικό διάλογο, που εξελίχτηκε με την επίκληση του προσυνεδριακού διαλόγου, αλλά στην πραγματικότητα είχε καταλήξει σε διαμάχη κομματικών φατριών με σκοπό η κάθε πλευρά να είχε καλύτερη θέση στις συνεδριακές εκλογικές διαδικασίες μεσα στο κόμμα.

Οι ίδιες πηγές μας μετέφεραν ότι ο Τσίπρας είχε ανακοινώσει σε στενούς συνεργάτες του την απόφασή του να μην αφήσει το κόμμα έρμαιο των άγονων εσωκομματικών συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί, ακριβώς με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε δυσχερή θέση και ήταν διατεθειμένος να εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει ως πρόεδρος, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από μαζικό κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, σε παράταξη στελεχών που αντιπαρατίθενται περί ιδεολογικού όνου σκιάς, μακριά από τα φλέγοντα προβλήματα των πολιτών.

Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πάνο Σκουρλέτη ότι εγκαταλείπει την γραμματεία του κόμματος για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλαδή μια κατ’ εξοχή κοινοβουλευτική θέση, από την καθαρά κομματική ευθύνη του ως σήμερα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ήσυχα, καθώς τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη κινητικότητα και από ορισμένες πλευρές ακούγεται ότι στη συνεδρίαση της ΚΕ θα θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα και άλλα στελέχη, σε μια προσπάθεια να γίνει καταγραφή των εσωκομματικών συσχετισμών στην παρούσα φάση.

 

 

Ειδικού συνεργάτη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού