Πάλι σκέφτεται ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης

...η τήρηση των ενδοκυβερνητικών και ενδοπαραταξιακών ισορροπιών δεν μπορεί να είναι το πρώτο κριτήριο όταν παρατηρούνται σοβαρές αρρυθμίες και χρειάζεται αποφασιστικότητα, που θα μπορούσε έστω και τώρα να επιδειχτεί, μ’ έναν ανασχηματισμό βάθους, που θα μηδένιζε το κοντέρ της φθοράς

Στη λύση να κάνει τελικά ένα γενναίο ανασχηματισμό προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός για να αλλάξει ουσιαστικά βηματισμό η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Η σκέψη αυτή έχει ωριμάσει αρκετά και ήδη συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τα σενάρια πιθανών αλλαγών που θα μπορούσαν να προσδώσουν δυναμική στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς μετά τις μικρές αλλαγές του περασμένου μήνα τίποτα δεν έχει βελτιωθεί και τα προβλήματα παραμένουν.

Η επαναφορά του θέματος «ανασχηματισμός» στην ημερήσια διάταξη, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, οφείλεται στην επιμονή στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι και την προηγούμενη φορά είχαν εισηγηθεί βαθιές και δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση και οι οποίοι στις αρχές Αυγούστου με τον τότε μίνι ανασχηματισμό οι περιστάσεις δεν επέτρεψαν να εισακουστούν. Σύμφωνα με την άποψη αυτών των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, η τήρηση των ενδοκυβερνητικών και ενδοπαραταξιακών ισορροπιών δεν μπορεί να είναι το πρώτο κριτήριο όταν παρατηρούνται σοβαρές αρρυθμίες και χρειάζεται αποφασιστικότητα, που θα μπορούσε έστω και τώρα να επιδειχτεί, μ’ έναν ανασχηματισμό βάθους, που θα μηδένιζε το κοντέρ της φθοράς.

Ειδικό πρόβλημα υπάρχει στο μέγαρο Μαξίμου με 4-5 υπουργούς, που επανειλημμένα έχουν δημιουργήσει πρόβλημα με τις ενέργειές τους. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, χρειάστηκε προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη περισσότερες από μία φορές, για να αλλάξουν κυβερνητικές αποφάσεις που είχαν αποδειχτεί λάθος. Αυτό προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου, όπου την αποτίμηση του έργου των υπουργών έχει αναλάβει ομάδα συμβούλων με τη συμμετοχή 1-2 στελεχών του ιδιωτικού τομέα ειδικευμένων στην αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού.

Γενικότερα, ο προβληματισμός για την ανάγκη ανανέωσης της κυβερνητικής εικόνας έχει ενταθεί τελευταία λόγω και των τρεχόντων προβλημάτων, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολείων, όπου υπήρξαν παλινωδίες που στο μέγαρο Μαξίμου θεωρήθηκαν απαράδεκτες και αχρείαστες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το «γράψε-σβήσε» για τα υπουργεία στα οποία χρειάζονται αλλαγές προσώπων και πολιτικής έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, μία από τις λύσεις που εξετάζονται με μεγάλη προτεραιότητα από τους επιτελείς του πρωθυπουργού για να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο και να απορροφηθούν ανεπιθύμητοι κραδασμοί μέσα στο κόμμα, είναι να στελεχωθεί η κυβέρνηση από μη πολιτικά πρόσωπα στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο αυτό ήδη έχει αρχίσει να δοκιμάζεται σε επίπεδο γενικών γραμματέων, όπου η τύχη κομματικών στελεχών και αποτυχημένων πολιτευτών που σήμερα κατέχουν θέσεις γενικών γραμματέων θα πρέπει από δω και πέρα να θεωρείται πολύ επισφαλής

 

Ειδικού συνεργάτη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού