Το φθηνό LNG κατακτά και την Τουρκία – Μόλις στο 20% το μερίδιο της Gazprom φέτος

Oι εισαγωγές LNG της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 43% στα 10,2 δις. κ.μ. με τη βοήθεια των ελκυστικότερων τιμών ως αποτέλεσμα της πανδημίας

Η Τουρκία στρέφεται προς το LNG αντικαθιστώντας το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, σύμφωνα με τα νεώτερα διαθέσιμα στοιχεία.

Όπως αναφέρει το Montel, η Τουρκία ήταν το 2018 η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για τη ρωσική Gazprom, αλλά οι εισαγωγές ρωσικού αερίου υποχώρησαν φέτος στο εξάμηνο κατά 41% στα 4,7 δις. κ.μ.

Αντιθέτως, οι εισαγωγές LNG της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 43% στα 10,2 δις. κ.μ. με τη βοήθεια των ελκυστικότερων τιμών ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Στερν του Ινστιτούτου της Οξφόρδης, τα φθηνά φορτία LNG επέτρεψαν στην κρατική Botas να υπερισχύσει των ανταγωνιστών της.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό αέριο στοιχίζει 6-7 δολάρια/MMbtu, δηλαδή σχεδόν τα διπλά από ότι το LNG. Πλέον, το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών στην Τουρκία έχει υποχωρήσει στο 20%.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι από τις λίγες χώρες όπου η Gazprom χρησιμοποιεί συμβόλαιο με πλήρη ευθυγράμμιση προς την τιμή του πετρελαίου, γεγονός που επηρέασε σημαντικά την ισορροπία της τιμής έναντι του LNG.

Πηγή: energypress

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού