Μπορέλ: Η Λευκορωσία να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους

Η ΕΕ αναμένει από τις αρχές της Λευκορωσίας να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Η ΕΕ αναμένει από τις αρχές της Λευκορωσίας να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:

«Καταδικάζουμε έντονα τις αδιαλείπτως αυθαίρετες και ανεξήγητες συλλήψεις και κρατήσεις για πολιτικούς λόγους στη Λευκορωσία που γίνονται από την έναρξη της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας. Πιο πρόσφατα, η Μαρία Κολέσνικοβα, ο Αντρέι Γιαχράου, η Ιρίνα Σουκίι, ο Αντον Ράντνιανκου και ο Ιβάν Κράουτσου έχουν μπει όλοι στο στόχαστρο, ενώ 633 άτομα συνελήφθησαν μετά την ειρηνική Πορεία Ενότητας της Κυριακής. Είναι σαφές ότι οι κρατικές αρχές στη Λευκορωσία συνεχίζουν να εκφοβίζουν ή να επιτρέπουν τον εκφοβισμό των πολιτών της με ολοένα και περισσότερο παράνομο τρόπο και παραβιάζουν κατάφωρα τόσο τους εσωτερικούς τους νόμους όσο και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Η ΕΕ αναμένει από τις αρχές της Λευκορωσίας να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων για πολιτικούς λόγους πριν και μετά τις παραποιημένες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Η κοινωνία των πολιτών και οι φορείς που συμμετέχουν σε συζητήσεις για το μέλλον της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου Συντονισμού, πρέπει να προστατευθούν από εκφοβισμό, αναγκαστική εξορία, αυθαίρετη σύλληψη και βία. Πρέπει να επικρατήσει το κράτος δικαίου και δικαιοσύνης και πρέπει να διεξαχθεί διεξοδική και διαφανής διερεύνηση όλων των εικαζόμενων καταχρήσεων, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Αναμένουμε από τις αρχές να σταματήσουν τις πολιτικές διώξεις και να ξεκινήσουν έναν αποκλειστικό εθνικό διάλογο, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού της Λευκορωσίας.

Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που είναι υπεύθυνα για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Λευκορωσία να δώσει απαντήσεις για την τύχη της Κολέσνικοβα

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Xάικο Μάας ζήτησε από τους αρμόδιους πολιτικούς της Λευκορωσίας «να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη της πολιτικού της αντιπολίτευσης Μαρίας Κολέσνικοβα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί πολύ γι αυτήν.Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και η καταστολή είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στην εφημερίδα «Bild».

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία πιστεύει ότι η 38χρονη και δύο από τους συνεργάτες της έχουν απαχθεί ή συλληφθεί. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα έναν αυτόπτη μάρτυρα, ότι η Κολέσνικοβα είχε συρθεί προς ένα μίνι λεωφορείο από αγνώστους. Οι αρχές δήλωσαν άγνοια για την εξαφάνιση.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί επίσης για την εξαφάνιση των μελών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία. «Ανησυχούμε βαθιά για τη συνεχιζόμενη καταστολή και τον εκφοβισμό του πληθυσμού», δήλωσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Η Κολέσνικοβα είναι μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του δημοκρατικού κινήματος στη Λευκορωσία. Για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες γίνονται διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Λουκασένκο. Χθες, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 600 άτομα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας. Τις προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες ο Λουκασένκο ανακηρύχθηκε νικητής με πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση τις χαρακτηρίζει εκλογική απάτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού