Βρούτσης: Άδικα μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι θίγουμε τον πυρήνα του Εργατικού Δικαίου

«Τα μέτρα είναι έκτακτα και δεν διαλύεται ο πυρήνας του Εργατικού Δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπής των δύο ΠΝΠ με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που εκδόθηκαν τον Αύγουστο

«Τα μέτρα είναι έκτακτα και δεν διαλύεται ο πυρήνας του Εργατικού Δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπής των δύο ΠΝΠ με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που εκδόθηκαν τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «δεν καταργείται το εργατικό πλαίσιο, δεν θίγονται το 8ωρο, ούτε οι υπερωρίες, το δώρο του Πάσχα και των Χριστουγέννων, όπως ανακριβέστατα ακούγεται από την αντιπολίτευση». Αυτά, είπε «είναι θεμελιακοί πυλώνες για τους εργαζόμενους και παραμένουν ακλόνητα πράγματα».

Αναφερόμενος στις άλλες διατάξεις του υπουργείου Εργασίας που εμπεριέχονται στις δύο αυτές ΠΝΠ, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως αποτελούν «σημαντικές παρεμβάσεις υπεέρ των εργαζομένων, των ανέργων και της στήριξης της αγοράς εργασίας» σημειώνοντας ότι «δεν τελειώνουμε εδώ, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε εδώ μέχρι το τέλος του χρόνου για να επεκταθούν αυτές οι πρόνοιες εάν χρειάζονται, πάμε σιγά- σιγά, με μέτρο, με ευθύνη και λελογισμένα».

Σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από την αντιπολίτευση να «μην θολώνει την αλήθεια» σχετικά με την αναπλήρωση εργασίας σε περίπτωση απουσίας εργαζόμενου που το παιδί του αρρωστήσει από τον covid-19 ή ο ίδιος τεθεί σε καραντίνα, παρουσιάζοντας την ρύθμιση αυτή ως απλήρωτη εργασία ή απλήρωτη υπερωρία. Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως με τη διάταξη αυτή «δίνουμε την δυνατότητα στους γονείς να είναι κοντά στο παιδί τους όσο καιρό ασθενεί από τον covid 19 ή σε περίπτωση 7 ή 14 ημερών καραντίνας του εργαζομένου. Οι ημέρες και οι ώρες αυτές απουσίας του εργαζομένου θα πληρώνονται όλες κανονικά». Όταν ο εργαζόμενος όμως επιστρέψεις την εργασία του, εξήγησε ο υπουργός, «οι μισές ημέρες και ώρες απουσίας του εργαζομένου χαρίζονται, δηλαδή δεν χρειάζεται να τις εργασθούν, ενώ οι άλλε μισές θα τις αναπληρώσει εργαζόμενος όμως με μια μόνο ώρα εργασίας παραπάνω του ωραρίου ημερησίως». Αυτό είναι, είπε ο Γιάννης Βρούτσης, που η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει και «το παρουσιάζει ως το μεγάλο έγκλημα, ότι δήθεν καταργούμε το 8ωρο ή ότι διαλύουμε τον πυρήνα του εργατικού δικαίου!»

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις άλλες διατάξεις όπως την επέκταση της προστασίας και για μήνα Οκτώβριο με την αποζημίωση των 534 ευρώ των εργαζομένων στους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών, της ακτοπλοΐας, της αεροπλοΐας, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ο υπουργός είπε ότι επεκτείνεται και αποτελεί ένα από την πλειάδα των εργαλείων που αναπτύχθηκαν αυτή την περίοδο της πανδημίας από το υπουργείο Εργασίας για να στηριχθεί η εργασία.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έχει αποτύχει γιατί δεν έχει μεγάλη συμμετοχή, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως μπορεί σήμερα να μην έχει μεγάλη αριθμητική συμμετοχή επιχειρήσεων, αλλά το απέδωσε στο ότι είναι «ένα καινούριο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με μια αμηχανία από τις επιχειρήσεις, οι οποίες ελκύονται περισσότερο από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι επεκτείνονται σιγά- σιγά και τα επιδόματα ανεργίας και θα καλυφθούν οι μήνες Ιουλίου και Αύγουστου με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, ανέφερε πως τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στους λογαριασμούς που έχουν δώσει ηλεκτρονικά οι άνεργοι χωρίς να χρειαστεί προσωπική τους παρουσία στις υπηρεσίες. Επίσης, κάλεσε όλο τον κόσμο του Πολιτισμού και τους ξεναγούς να εγγραφούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στο μητρώο της Εργάνης ώστε να μπορέσει η Πολιτεία να τους στηρίξει. Ακόμη ο υπουργός επισήμανε ότι για την στήριξη των ανέργων του επισιτισμού και του τουρισμού αποφασίσθηκε εφέτος ειδικά να μειωθούν από 100 σε 50 τα ένσημα που πρέπει να είχε ο κάθε άνεργος για να λάβει το επίδομα

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι η οικονομική κρίση καθώς τότε μπορούσες να αναπτύξεις πολιτική στον τομέα της εργασίας με όρους οικονομικούς και πολιτικούς, που τώρα στην περίπτωση της πανδημίας δεν υπάρχουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού