Δίκτυο Λογοτεχνών: Αλληλεγγύη στον διωκόμενο Δημήτρη Λαβατσή

«Επειδή η άσκηση δημόσιας κριτικής είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα, θεωρούμε ότι η μήνυση αυτή αφορά σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και νιώθουμε ως λογοτέχνες την ανάγκη να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον διωκόμενο».

«Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε ότι με μήνυση και αγωγή ο δήμαρχος Χίου αξιώνει από τον δημότη Δημήτρη Λαβατσή το ποσό των 100.000 ευρώ για κριτική που άσκησε ο τελευταίος σε πράξεις, παραλείψεις και δηλώσεις του δημάρχου για το ζήτημα των προσφύγων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Λογοτεχνών και προσθέτει:

«Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και ούτε αφορά μόνο στον εναγόμενο. Εμπίπτει σε μια αλυσίδα ανάλογων φαινομένων στιγματισμού, στοχοποίησης και ποινικοποίησης της αντίπαλης άποψης, που ως σκοπό έχουν να εξαλείψουν τις εστίες κοινωνικής αντίστασης και να επιβάλουν τη μονοφωνία της εξουσίας. Επειδή η άσκηση δημόσιας κριτικής είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα, θεωρούμε ότι η μήνυση αυτή αφορά σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και νιώθουμε ως λογοτέχνες την ανάγκη να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον διωκόμενο».

1. Αδαλόγλου Κούλα
2. Αποστολίδου Χαρούλα
3. Ασημακοπούλου Κατερίνα
4. Γεωργαντοπούλου Ντίνα
5. Δερμάνη Βίκη
6. Δημητριάδου Διώνη
7. Διαβάτη Αρχοντούλα
8. Δούμου Στέλλα
9. Ιντζές Στάθης
10. Καλαντίδου Βάσω
11. Καναβούρης Κώστας
12. Κιοσσές Σπύρος
13. Κοντολέων Μάνος
14. Κοσμά Ελένη
15. Κόσυβας Θάνος
16. Κουβάτα Δήμητρα
17. Κουτρουμπάκη Εύη
18. Κουτρουμπάκης Κώστας
19. Κουτσουμπέλη Χλόη
20. Κοφτερού Ελένη
21. Λουκίδου Ευτυχία-Αλεξάνδρα
22. Μάκη Κωστούλα
23. Μαγριπλής Δημήτρης
24. Μανιός Δημήτρης
25. Μπογιάννου Ευγενία
26. Μποτονάκη Αντωνία
27. Νανοπούλου Ελένη
28. Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη Μάγδα
29. Σαρηγκιόλης Θοδωρής
30. Οικονόμου Γιώργος
31. Παραδεισανού Ειρήνη
32. Πριοβόλου Ελένη
33. Τσεκούρας Δημήτρης
34. Φουσταλιεράκη Μαρία
35. Χατζημωυσιάδης Παναγιώτης
36. Χλωπτσιούδης Δήμος
37. Χριστοδούλου Βάσω
38. Χριστόπουλος Δημήτρης

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρματζης προχώρησε σε μήνυση και αγωγή κατά του Δημήτρη Λαβατσή επειδή ο τελευταίος έγραψε στoν προσωπικό του λογαριασμό στο facebook κριτική εναντίον του.

Δημήτρης Λαβατσής: Ένα ακόμη φαινόμενο της μεταδημοκρατικής κυβερνητικής συνθήκης την οποία δυστυχώς διανύουμε

«ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ.( Ένα μη προσωπικό θέμα)

Πριν από μερικούς μήνες ο δήμαρχος Χίου κος Κάρματζης κατέθεσε αγωγή με την οποία μου ζητάει 100.000 ευρώ ως αποζημίωση επειδή φέτος τον Γενάρη ( ( 6/1 και12/1) αναφέρθηκα σε αυτόν με οξείς πολιτικούς χαρακτηρισμούς σε δύο ποστ στο facebook.

Το πρώτο το έγραψα με αιτία την αδράνεια του όταν τις μέρες εκείνες και ενώ οι καιρικές λόγω κρύου και βροχών ήταν αφόρητες για τους πρόσφυγες του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που διαμένουν σε σκηνές και μάλιστα πολλές από αυτές καλοκαιρινές(!!!) ο δήμαρχος αυτός παρά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ για το θέμα και τις εκκλήσεις δημοτικών συμβούλων ολιγωρούσε όπως γενικά συνηθίζει όταν πρόκειται για ακανθώδη θέματα.Στο δεύτερο ποστ έγραφα για την αναπαραγωγή από μέρους του fake news που αναφέρονται σε σχέδιο για αντικατάσταση των πληθυσμών της Ευρώπης από 250.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες επικαλούμενος την “συμφωνία του Μαρόκου” το 2018.

Η είδηση αυτή από τα ELLINIKA HOAXES έχει χαρακτηριστεί “ψευδής, συνομωσιολογία και ανακυκλωμένη είδηση” .Εκτός από την ψευδή αυτή είδηση ο δήμαρχος έγραψε ότι, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις στο σχέδιο αυτό, δόθηκε κατεύθυνση στις κυβερνήσεις της ΕΕ να ψηφίσουναντιρατσιστικούς νόμους που προβλέπουν βαρύτατες ποινές, κάτι που ήδη έχει συμβεί στην Ελλάδα με τον νόμο 4285/14 που ψηφίσθηκε στην ελληνική Βουλή 4 χρόνια πριν, από την κυβέρνηση Σαμαρά!Είναι απόλυτα φανερό ότι οι οξείς χαρακτηρισμοί με τους οποίους χαρακτηρίζω τον κύριο αυτό, για αυτές τις αντιλήψεις του αφορούν την πολιτική-θεσμική λειτουργία του και δεν έχουν καμία σχέση με δικές του προσωπικές αντεγκλήσεις που είναι πιθανό να έχει κατά νου.Για τα ίδια δημοσιεύματα με εγκαλεί και με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση!Είναι σαφές πως πέρα από την προσπάθεια ταλαιπωρίας και εκφοβισμού μου ο κύριος αυτός υλοποιεί την γραμμή της Δεξιάς- Ακροδεξιάς παράταξης που συμποσούνται χωρίς να περιορίζονται στην ΝΔ.

Η γραμμή αυτή είναι πλέον όχι μόνο η ποινικοποίηση πολιτικών πρακτικών όπως η διαδήλωση στο δρόμο η μαχητική διεκδίκηση αντίλογου έξω από υπουργεία και πολιτικά κόμματα αλλά πλέον η ποινικοποίηση της ίδιας της πολιτικής γνώμης και κριτικής αφ όσον αυτή δεν τους αρέσει, δεν τους λιβανίζει. Επειδή αυτές οι απεχθείς αντιδημοκρατικές πολιτικές πρακτικές θα πυκνώνουν και θα έχουν διάφορες διαβαθμίσεις, απευθυνόμενος σε όλους τους δημοκράτες που θα διαβάσουν το παρόν σημείωμα και άλλα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον για το θέμα, ζητώ, απευθυνόμενος για πρώτη φορά στη ζωή μου ως ενεργός πολίτης, την συμπαράσταση και στράτευσή σας απέναντι στην επιχειρούμενη ποινικοποίηση της κριτικής μου για πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές του δημάρχου. Δεν πρόκειται για μια μόνο προσωπική δίωξή μου αλλά για ένα ακόμη φαινόμενο της μεταδημοκρατικής κυβερνητικής συνθήκης την οποία δυστυχώς διανύουμε.

Δημήτρης Λαβατσής»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού