Η πρόταση της Αθήνας για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Η ελληνική πρόταση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνει και σχέδιο κειμένου της προκαταρκτικής συμφωνίας που προτείνει η Αθήνα, αντίγραφο της οποίας έχει τεθεί υπόψη του γενικού γραμμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπρεγκ εδώ και μερικές μέρες

Με πρόταση υπογραφής προκαταρκτικής συμφωνίας για αποχή από επιθετικές ενέργειες προσέρχεται η ελληνική αντιπροσωπεία στον τεχνικό διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές. Η ελληνική πρόταση συνίσταται στην αμοιβαία δέσμευση των δύο μερών, να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη συντήρηση της έντασης στις διμερείς σχέσεις, ενώ οι διαβουλεύσεις για συνεννόηση θα είναι σε εξέλιξη.

Η ελληνική πρόταση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνει και σχέδιο κειμένου της προκαταρκτικής συμφωνίας που προτείνει η Αθήνα, αντίγραφο της οποίας έχει τεθεί υπόψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπρεγκ εδώ και μερικές μέρες.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί την προκαταρκτική συμφωνία με αυτό το περιεχόμενο αναγκαία προϋπόθεση για να έχει νόημα ο διάλογος αυτός, για να υπάρχει ελπίδα να καταλήξει σε κάποια συνεννόηση. Όπως μετέφεραν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πρόταση είναι μια εξειδικευμένη εκδοχή της αρχικής θέση της Αθήνας ότι για να ξεκινήσει οποιοσδήποτε διμερής διάλογος θα έπρεπε η Τουρκία να αναστείλει τις έρευνές της σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως συμβαίνει εδώ και περίπου ένα μήνα, στην ανατολική Μεσόγειο.

Με δεδομένο ότι η αρχική ελληνική θέση για διακοπή των τουρκικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα έχει από τα πράγματα ξεπεραστεί από τις αλλεπάλληλες ανανεώσεις τουρκικών Navtex, η Αθήνα προτείνοντας προκαταρκτική συμφωνία με τέτοιο περιεχόμενο ευελπιστεί ότι μπορούσε να πετύχει μια ύφεση στις τουρκικές προκλήσεις. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση απόρριψης της ελληνικής πρότασης από την Τουρκία θα εμφανιζόταν η τουρκική πλευρά ως ο παράγων που δημιουργεί τις δυσκολίες για μια ελληνοτουρκική συνεννόηση.

 

Ειδικού συνεργάτη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού