Γεραπετρίτης: Η ΕΕ να αναλάβει πολύ πιο δραστικές λύσεις στο μεταναστευτικό

Για τη Μόρια ειδικότερα, ανέφερε ότι «επρόκειτο περί μιας ‘δομής' σε εισαγωγικά, που ήταν απάνθρωπη -και τούτο διότι επεκτεινόταν άναρχα. Με συγκεκριμένη χωρητικότητα, αλλά υπήρχε υπέρβαση. Είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να το δούμε σε μια νέα βάση», όμως, συνέχισε, «έχουμε το πολύ καλό δεδομένο ότι έχουν ανασχεθεί οι μεταναστευτικές ροές, τους τελευταίους μήνες είχαμε πολύ μικρή εισροή»

Πέρα από την υλικοτεχνική υποδομή και την οικονομική στήριξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει πολύ πιο δραστικές λύσεις στο μεταναστευτικό, «θα πρέπει να αναβαθμιστεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Status 107,7” της Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι όσοι παρανομούν, ενώ εξετάζεται η αίτηση ασύλου, θα επαναπροωθηθούν.

Ξεκινώντας από την παράθεση στοιχείων, «το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας αποσυμφορήθηκε ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες: από την αρχή του έτους 13.500 πρόσφυγες – μετανάστες έχουν αποχωρήσει από τη Μόρια. Είναι κρίσιμο αυτό, διότι αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα συνέβαινε σε μια Μόρια των 25.000 -26.000, σήμερα ο μεταναστευτικός πληθυσμός υπολογίζεται σε 12.000 -13.000» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την «εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να υπάρχουν κλειστές, ελεγχόμενες, ανθρώπινες δομές, εκτός των αστικών ιστών σε σχετικώς απομονωμένες περιοχές, έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα της πρώτης υποδοχής. Ήδη αναπτύσσεται η αντίστοιχη δομή σε άλλα νησιά, σε Λέρο, Κω και Σάμο εκτελούνται οι εργασίες, έτσι ώστε να αποκτήσουμε πιο σύγχρονες δομές».

Για τη Μόρια ειδικότερα, ανέφερε ότι «επρόκειτο περί μιας ‘δομής’ σε εισαγωγικά, που ήταν απάνθρωπη -και τούτο διότι επεκτεινόταν άναρχα. Με συγκεκριμένη χωρητικότητα, αλλά υπήρχε υπέρβαση. Είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να το δούμε σε μια νέα βάση», όμως, συνέχισε, «έχουμε το πολύ καλό δεδομένο ότι έχουν ανασχεθεί οι μεταναστευτικές ροές, τους τελευταίους μήνες είχαμε πολύ μικρή εισροή».

Μιλώντας δε, για τις λύσεις της επόμενης μέρας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι οι υπόλοιποι ευάλωτοι -πλην των ανηλίκων δηλαδή, που έχουν ήδη φύγει- όπως οικογένειες και άνθρωποι με μεγαλύτερες δυσκολίες, υπάρχει μέριμνα να εγκατασταθούν σε πλοία για να μη βρίσκονται συγχρωτισμένοι με όλους. Παράλληλα, απομονώνονται και οι στενές επαφές ή κρούσματα. «Ήδη έχουμε φροντίσει για να φθάσει στη Λέσβο ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τεστ, έτσι ώστε να υπάρχει δοκιμασία όλων των μεταναστών για να μπορέσουμε να ελέγξουμε απολύτως και το υγειονομικό πρόβλημα», προσέθεσε, ενώ στη συνέχεια σημείωσε και ένα ακόμη ζέον -όπως το χαρακτήρισε- πρόβλημα: «η τοπική κοινωνία έχει κουραστεί από την ιστορία αυτή, οι κάτοικοι του νησιού αντιλαμβάνονται ότι έχουν υπομείνει ένα μεγάλο, δυσανάλογο βάρος, από την άλλη πλευρά οφείλουμε να δίνουμε ρεαλιστικές λύσεις -και η μόνη ρεαλιστική λύση είναι μεταβατικά να τακτοποιηθούν οι άνθρωποι έτσι ώστε να είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπείς».
Στο ερώτημα αν η πυρκαγιά στο ΚΥΤ ήταν δολιοφθορά, προβοκάτσια, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «ακόμη υπάρχει συγκέντρωση υλικού, άρα θα υπάρξει πολύ αναλυτική τεκμηρίωση για τα αίτια του φαινομένου. Είναι προφανές ότι επρόκειτο περί συγκροτημένης ενέργειας, η οποία προερχόταν κατά πάσα βεβαιότητα από τους ευρισκόμενους στον καταυλισμό μετανάστες. Σε πρώτη φάση (κάηκε) η εσωτερική δομή, και σε δεύτερη φάση, οι αποκεντρωμένες δομές. Δεν ήταν κάτι τυχαίο, δεν προκύπτει προς ώρας -είμαστε ακόμη στη φάση της συλλογής αποδεικτικού υλικού- ότι υπήρχε έξωθεν οργάνωση, το παρακολουθούμε όμως πολύ στενά. Και μόνο το γεγονός ότι υπήρχε συγκροτημένη προς τούτο ενέργεια, δεν παύει να συνιστά μια πράξη παράνομη. Και στην περίπτωση αυτή, η παρεμπόδιση του νόμου, ο εμπρησμός θα τύχουν των προβλεπόμενων από το νόμο συνεπειών. Η ελληνική Πολιτεία θα επιβάλει το Δίκαιο, είμαι απόλυτα κατηγορηματικός».

Για το τι γίνεται με εκείνους από τη στιγμή που παίρνουν άσυλο, εξήγησε ότι «η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου έχει τη δευτερογενή συνέπεια, όσοι λαμβάνουν προστασία με κάποιο τρόπο να υπάρχει μέριμνα, έτσι ώστε είτε να ενσωματώνονται είτε να διοχετεύονται σε άλλες χώρες εφόσον έχουν αυτές τις νόμιμες προϋποθέσεις. Εκείνο το οποίο η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να πράξει -με την αναγκαία αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης- να δοθεί η δυνατότητα μεταβατικά, για σύντομο διάστημα, να στηρίζονται έτσι ώστε να μπορούν να ζητούν νόμιμη εργασία ή να αναζητούν τον επόμενο σταθμό τους». Υπάρχει, δήλωσε, «μια πολιτική ενσωμάτωσης, δεν μπορεί να υποστηρίξει απεριόριστο αριθμό, είναι μια λογική που έχει να κάνει με τις ανάγκες της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας και τη δυνατότητα απορρόφησης». Και λέγοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί και στα ευρωπαϊκά fora, ο υπουργός Επικρατείας, συμπέρανε με έμφαση: «Κι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, πέρα από το ζήτημα της ενίσχυσης της χώρας σε υλικοτεχνική υποδομή και οικονομική στήριξη, να αναλάβει πολύ πιο δραστικές λύσεις. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό».

Στο ερώτημα δε, αν υπάρχει περίπτωση να απελαθούν άτομα, των οποίων εξετάζεται η αίτηση ασύλου, αλλά διαπιστώθηκε πως είχαν εμπλοκή στη φωτιά, ο Γ. Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός: «Είναι αυτονόητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία ότι εκείνοι οι οποίοι, ενόσω έχουν την προστασία της ελληνικής Πολιτείας περιμένοντας την εκδίκαση της αίτησής τους, εφόσον προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες, βγαίνουν από το νόμιμο σύστημα. Θα δέχονται τις συνέπειες που προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία, θα προωθηθεί απολύτως η επαναπροώθησή τους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού