Γερμανία: 150 πρόσφυγες ίσον «κανένας»

Για την πολιτική ασύλου χρειάζεται τα 27 κράτη να συμφωνήσουν -γιατί θέλουν, όχι γιατί μπορούν. Όταν τα κράτη δεν ενεργούν, αυτό δεν οφείλεται συνήθως στην ανικανότητα δράσης που συχνά επικαλούνται, αλλά στο ότι δεν βλέπουν κανένα νόημα στο να ενεργήσουν από κοινού ή δεν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα. Είτε το πολιτικό, είτε το οικονομικό είτε και τα δύο

Η Süddeutsche Zeitung με αφορμή το δράμα της Μόριας παρατηρεί: «Δεν είναι μόνο το προσφυγικό, στο οποίο η ΕΕ των 27 κρατών-μελών δείχνει αδυναμία μετατροπής των αξιών της σε συγκεκριμένη πολιτική.

Το ίδιο βλέπει κανείς στη διαμάχη για μια κοινή στάση απέναντι στην Κίνα, στη συζήτηση για το πώς πρέπει να υποστηριχθεί το δημοκρατικό κίνημα στη Λευκορωσία ή στο ερώτημα αν και πώς η πληρωμή των χρημάτων από το ταμείο για την πανδημία θα συσχετιστεί με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Μόνο σε ένα θέμα καταλήγουν εύκολα σε συμφωνία: στο Brexit. Σε ό,τι αφορά την προστασία της εσωτερικής αγοράς, δηλαδή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστικά δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών.

(…) Για την πολιτική ασύλου χρειάζεται τα 27 κράτη να συμφωνήσουν -γιατί θέλουν, όχι γιατί μπορούν. Όταν τα κράτη δεν ενεργούν, αυτό δεν οφείλεται συνήθως στην ανικανότητα δράσης που συχνά επικαλούνται, αλλά στο ότι δεν βλέπουν κανένα νόημα στο να ενεργήσουν από κοινού ή δεν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα. Είτε το πολιτικό, είτε το οικονομικό είτε και τα δύο.

(…) Ωστόσο αυτό για το οποίο δεν θα πρέπει να γίνει κανένας συμβιβασμός εντός των ευρωπαϊκών συνόρων αναφέρεται ρητά στο άρθρο 2 της ΣΕΕ: „Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (….) και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων“».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού