Λύση για τα ελληνοτουρκικά η Χάγη;

Από την Τουρκία έρχονται αντιφατικά μηνύματα, άλλοτε η Χάγη θεωρείται αναρμόδια κι άλλοτε αρμόδια

Την άποψη του Γκίντερ Ζόιφερτ, διευθυντή του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών του Βερολίνου για την ελληνοτουρκική διένεξη αναφορικά με τον φυσικό πλούτο της Αν. Μεσογείου παρουσιάζει η tagesschau.de.

Ο ειδικός αναφέρει: «Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο – και ως εκ τούτου καμία εκ των δύο δεν έχει απολύτως δίκιο.» Σύμφωνα με τον Ζόιφερτ, η Ελλάδα έχει δίκιο ως προς το ότι τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου τη δυνατότητα δημιουργίας ΑΟΖ. Από την άλλη, εκτιμά ο ειδικός, ακριβώς αυτό το δικαίωμα αρνείται η Τουρκία για τα ελληνικά νησιά και εξαιτίας αυτού προβαίνει σε διαμάχη.

Ο Γκίντερ Ζόιφερτ παρατηρεί ότι το βάρος της τουρκικής θέσης εστιάζεται στο εξής: με την εφαρμογή της ελληνικής θέσης, η Τουρκία, παρά τη μεγάλη ακτογραμμή της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μεγάλη της έκταση, θα αποκλειόταν στην πράξη από τη χρήση των ενεργειακών πόρων στη Αν. Μεσογειο. Όπως λέει: «Αυτό όμως θα ερχόταν σε αντίθεση με μια άλλη αρχή του διεθνούς δικαίου, τη δικαιοσύνη (fairness)».

Kλείνοντας η ιστοσελίδα παρατηρεί: «Δεδομένου ότι οι ισχυρισμοί αλληλεπικαλύπτονται, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες βλέπουν ως μόνη λύση τις διαπραγματεύσεις. Η υπόθεση θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα συμφωνεί. Από την Τουρκία έρχονται αντιφατικά μηνύματα, άλλοτε η Χάγη θεωρείται αναρμόδια κι άλλοτε αρμόδια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού