Γαλλία: Επιστρέφουν τα Κίτρινα Γιλέκα

Oι διεκδικήσεις των διαδηλωτών έχουν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων ζητούν μεγαλύτερη «συμμετοχή των πολιτών και διάλυση της Βουλής ως μη αντιπροσωπευτική». Σύμβολο και παράδειγμά τους είναι η Ελβετία, η σημαία της οποίας κυκλοφορούσε μάλιστα στην πλατεία

Μετά από έξι μήνες τα Κίτρινα Γιλέκα δίνουν νέο ραντεβού για κινητοποιήσεις στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Ημέρα της μεγάλης επιστροφής των κίτρινων γιλέκων χθες. «Πολιτική ανυπακοή» και «Επιστροφή στις βασικές διεκδικήσεις της αρχής» ήταν τα συνθήματα της ημέρας. Ύστερα από ένα εξάμηνο απουσίας, διαδηλώσεις σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις. Πολλές γίνονται με την προβλεπόμενη άδεια των νομαρχιών. ‘Αλλες γίνονται χωρίς άδεια, αλλά με «απαράβατη προϋπόθεση», σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχηγό της Αστυνομίας των Παρισίων, Ντιντιέ Λαλεμάν, «την τήρηση των αποστάσεων και τη μάσκα».

Πολλοί το διασκεδάζουν και παίρνουν μαζί τους μία κίτρινη μάσκα, ασορτί με το γιλέκο. Από τις τέσσερις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο Παρίσι οι δύο, με πορεία στα Ηλύσια Πεδία, έχουν απαγορευθεί. Εγκρίθηκε μια πορεία προς την Μονμάρτρη και μια άλλη με συγκέντρωση στην πλατεία Βαγκράμ, όχι μακριά από την Αψίδα του Θριάμβου.

Εκεί οι διεκδικήσεις των διαδηλωτών έχουν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων ζητούν μεγαλύτερη «συμμετοχή των πολιτών και διάλυση της Βουλής ως μη αντιπροσωπευτική». Σύμβολο και παράδειγμά τους είναι η Ελβετία, η σημαία της οποίας κυκλοφορούσε μάλιστα στην πλατεία.

Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων είναι σημαντική. Στο Παρίσι οι προληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και άξονες κυκλοφορίας με 68 συλλήψεις.

Πηγή: Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού