Ρωσία: Δύο σύμμαχοι του Ναβάλνι εκλέγονται στο Τομσκ- Το κόμμα του Πούτιν χάνει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας, η 28χρονη Ξένια Φαντέγιεβα, η οποία είναι επικεφαλής του γραφείου του Ναβάλνι στο Τομσκ, κέρδισε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με τον άλλο σύμμαχο του Ναβάλνι, τον Αντρέι Φατέεφ.

Το κυβερνών κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” πέτυχε σαρωτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες, αλλά έχασε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης της Σιβηρίας, που διεκδικούσαν σύμμαχοι του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στο Βερολίνο έχοντας πιθανόν δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα, αποκόμισαν οφέλη στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και απέσπασαν έδρες στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ μαζί με άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Αλλά οι φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί υποστηριζόμενοι από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κέρδισαν ή οδεύουν προς σαρωτική νίκη στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών για περισσότερες από 12 περιοχές περιλαμβανομένων των Κόμι, Ταταρστάν και Καμτσάτκα, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την καθολική κυριαρχία της “Ενωμένης Ρωσίας”, η οποία στηρίζει τον Πούτιν, αλλά δείχνουν και μια σημαντική άνοδο στην στήριξη της αντιπολίτευσης σε τμήματα της Σιβηρίας, όπου ο Ναβάλνι είχε επικεντρώσει την προσοχή του πριν από τον δηλητηριασμό του, κατά το Βερολίνο, στις 20 Αυγούστου.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα εργαστήρια σε τρεις χώρες επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok και ανανέωσε το αίτημά της προς την Μόσχα να παράσχει εξηγήσεις. Η Μόσχα από την πλευρά της χαρακτηρίζει αβάσιμη την κατηγορία και υποστηρίζει ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις.

Ο Ναβάλνι είχε προωθήσει μια στρατηγική “έξυπνης ψήφου” για να αντιπαρατεθεί στην “Ενωμένη Ρωσία” και να πλήξει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο συχνά απαγορεύει στους αντιφρονούντες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Καθώς ο ίδιος βρισκόταν στο νοσοκομείο τις τελευταίες πολλές εβδομάδες οι σύμμαχοί του προωθούσαν την στρατηγική του αναδεικνύοντας περισσότερους από 1000 πολιτικούς, οι οποίοι κατά την γνώμη τους είχαν πολλές πιθανότητες να νικήσουν τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος και καλώντας τους Ρώσους να τους ψηφίσουν.

Στο Τομσκ, μια ζωντανή φοιτητούπολη που ήταν και ο τελευταίος σταθμός της προεκλογικής περιοδείας του Ναβάλνι προτού ασθενήσει, τουλάχιστον 16 από αυτούς τους υποψήφιους κέρδισαν.

Η “Ενωμένη Ρωσία” εξασφάλισε 11 από τις 37 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

“Οι πολίτες έχουν σιχαθεί τις αρχές. Δεν μπορεί να κάθεσαι στον θρόνο για 20 χρόνια, να αρπάζεις, να κλέβεις αδιάκοπα, να κάνεις όλα αυτά και να παραμένεις ατιμώρητος”, δήλωσε η Ξένια Φαντέγιεβα, μια από τους δύο συμμάχους του Ναβάλνι που απέσπασε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Τομσκ.

Ο σύμμαχος του Ναβάλνι, ο 32χρονος Αντρέι Φατέεβ, επίσης κέρδισε μια έδρα στο Τομσκ. Ένας άλλος σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Σεργκέι Μπόκο, κέρδισε μια έδρα στο συμβούλιο του Νοβοσιμπίρσκ.

Στην πόλη αυτή η “Ενωμένη Ρωσία” οδεύει προς την εξασφάλιση 22 από τις 50 έδρες στην δημοτική συνέλευση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τα πρώτα αποτελέσματα. Το κυβερνών κόμμα κατείχε 33 έδρες.

Το ανεξάρτητο εποπτικό όργανο των εκλογών, το Golos, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πάνω από 1.000 καταγγελίες για παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα και ότι οι εκλογικοί παρατηρητές παρεμποδίστηκαν στο έργο τους.

Δύο σύμμαχοι του Ναβάλνι εκλέγονται στο Τομσκ

Δύο υποψήφιοι από το εκλογικό στρατόπεδο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος φέρεται ότι δηλητηριάστηκε, ανακοίνωσαν χθες ότι εξασφάλισαν μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο του Τομσκ, στη Σιβηρία, την ώρα που ανεξάρτητοι εκλογικοί παρατηρητές κατήγγειλαν εκλογικές παρατυπίες στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Εκλογικής Περιφερειακής Επιτροπής, στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας, η 28χρονη Ξένια Φαντέγιεβα, η οποία είναι επικεφαλής του γραφείου του Ναβάλνι στο Τομσκ, κέρδισε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με τον άλλο σύμμαχο του Ναβάλνι, τον Αντρέι Φατέεφ.

Ωστόσο, το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν ‘Ενωμένη Ρωσία’ παρέμεινε η πρώτη δύναμη στην πόλη αυτή της Σιβηρίας των 500.000 κατοίκων εξασφαλίζοντας 24,46% των ψήφων, που απέχει ωστόσο από το προηγούμενο ποσοστό που είχε λάβει, 52,27%, στη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης του 2015.

Οι ρώσοι ψηφοφόροι κλήθηκαν χθες να εκλέξουν τους κυβερνήτες τους, τις περιφερειακές ή δημοτικές συνελεύσεις καθώς και τέσσερις βουλευτές του κοινοβουλίου σε 41 περιφέρειες της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας του κόσμου.

Οι αρχές αποφάσισαν η εκλογική διαδικασία να διαρκέσει τρεις ημέρες –ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν χθες– και κάποιες κάλπες να στηθούν σε ανοικτούς χώρους, επικαλούμενες τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω του κορονοϊού.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές και θεωρούνται μια δοκιμασία για το Κρεμλίνο καθώς το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει πτώση της δημοτικότητάς του και λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας.

Φέτος, η προεκλογική εκστρατεία είχε εντονότερο χαρακτήρα λόγω της παρουσίας αντιπολιτευόμενων, κυρίως στο Νοβοσιμπίρσκ (Σιβηρία), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου ένα συνασπισμός περίπου 30 ανεξάρτητων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και υποστηρικτές του Ναβάλνι, προκαλεί το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν ‘Ενωμένη Ρωσία’. Η προεκλογική εκστρατεία εκεί ήταν ιδιαίτερα έντονη, για παράδειγμα με μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες στην πόλη να εμφανίζουν τα πρόσωπα των υποψηφίων, ιδιαίτερα αυτών των νέων κομμάτων. “Πείτε τους ‘Όχι’!” και “Ψηφίστε για να αλλάξει το σύστημα” είναι μερικά από τα πιο γνωστά συνθήματα.

Χθες το βράδυ η ομάδα του ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των παραρτημάτων του Ναβάλνι στο Νοβοσιμπίρσκ και στο Τομσκ εξασφάλισαν αμφότεροι έδρες στα δημοτικά συμβούλια.

Ο Ναβάλνι βρισκόταν στη Σιβηρία για να προωθήσει την εκστρατεία του “της έξυπνης ψήφου” όταν δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, όπως υποστηρίζει η Γερμανία.

Οι περιφερειακές εκλογές είναι επίσης μια ευκαιρία για την αντιπολίτευση να δοκιμάσει για άλλη μια φορά την τακτική της για την “έξυπνη ψήφο”, με την οποία καλεί τους εκλογείς να επιλέξουν τον υποψήφιο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε ήττα τον αντίπαλό του από το κυβερνών κόμμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού