Κορωνοϊός: Εν αναμονή των ανακοινώσεων των νέων μέτρων στην Αττική

Τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν στην Αττική για τον έλεγχο της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» και η ανακοίνωσή τους αναμένεται σήμερα.

Τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν στην Αττική για τον έλεγχο της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» και η ανακοίνωσή τους αναμένεται σήμερα.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμένος του αριθμού των ατόμων σε συναθροίσεις, τα λιγότερα τραπεζοκαθίσματα στους χώρους εστίασης, ενώ στις προτάσεις των επιστημόνων είναι η αναστολή για 15 ημέρες της διενέργειας υπαίθριων εκδηλώσεων με μεγάλο αριθμό παρισταμένων (συναυλίες, ανοιχτά θέατρα), αλλά και η μείωση των παρισταμένων σε διάφορες εκδηλώσεις (γάμοι, κηδείες, βαφτίσεις κ.ά.) από 50 που είναι σήμερα σε 20.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 180 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 102 καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Οι δήμοι που φαίνονται να έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τον ιό, είναι ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Πειραιά και ο δήμος Κηφισιάς. Παρόλα αυτά, τα μέτρα θα ισχύσουν οριζόντια, σε όλη την Αττική δηλαδή και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, υποστήριξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η επιτροπή επιδημιολόγων καταρτίζει κατάλογο μέτρων που θα εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ανάμεσα στις οποίες και η Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η έκρηξη των κρουσμάτων που σημειώνεται διεθνώς σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων και το γεγονός ότι υπάρχουν επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, για παράδειγμα η Πέλλα ή η Αττική, «μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν ένα κατάλογο μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί. Θα έχουμε αυτόν τον κατάλογο σήμερα ή αύριο».

Νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,είχε κάνει λόγο για μέτρα σε επίπεδο Δήμων. «Βλέπω, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση», δήλωσε. «Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής» εξήγησε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού