Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση «τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που αμέσως μετά τις εκλογές απελευθέρωσε τις απολύσεις και αποδιάρθρωσε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αντιμετώπισε εξ αρχής την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία βίαιης αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας και περαιτέρω αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων», υπογραμμίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε γραπτή της δήλωση σχετικά με την εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τον υπουργό Εργασίας. «Δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας», συμπληρώνει.

Η αρμόδια τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει επίσης, πως «είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι “ακριβή” και ότι χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση της, απευθυνόμενος σε εργαζομένους που βρίσκονται είτε σε αναστολή σύμβασης είτε σε υποχρεωτική μείωση μισθού και εκ περιτροπής εργασίας, υποχρεωτικής επιβολής απλήρωτων υπερωριών, μείωσης του δώρου των Χριστουγέννων και μονομερούς καθορισμού των υπερωριών από τους εργοδότες».

Αναλύοντας τις σημερινές ανακοινώσεις, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου κάνει αναφορά στο πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας για έξι μήνες με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση όφειλε ως προτεραιότητα να στηρίξει τις υπάρχουσες θέσεις». «Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε δεν θέτει ως προϋπόθεση την απαγόρευση προηγούμενων απολύσεων από τις επιχειρήσεις που θα το αξιοποιήσουν. Αναφέρει απλώς ως όρο να μην μειωθεί γενικά “ο αριθμός των θέσεων εργασίας”, χωρίς σαφή αναφορά εξασφάλισης για τους σημερινούς εργαζόμενους και τις εργασιακές συμβάσεις τους, ανοίγοντας προφανώς το δρόμο των απολύσεων και της αντικατάστασης τους με χαμηλόμισθους εργαζόμενους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνει πως «προβλέπεται διπλάσια μείωση για τους εργοδότες, ελάχιστη μείωση για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων, που έχουν υποστεί πολλαπλάσια μείωση μισθών και εισοδημάτων».

Επιπλέον, κάνει λόγο για «εμπαιγμό» συνταξιούχων ως προς τα αναδρομικά, λέγοντας πως «θα αποδοθούν μόνο τα 1,4 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 3,9 δισ. ευρώ που δικαιούνται οι συνταξιούχοι βάσει της απόφασης του ΣτΕ» και έτσι «θα λάβουν τα αναδρομικά από τις περικοπές της κύριας σύνταξης μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ οι υπόλοιποι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι που είδαν περικοπές από την επικουρική ασφάλιση και τα δώρα δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ».

Ως προς την ανακοίνωση αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82, σχολιάζει πως «με δεδομένη τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τις κατευθύνσεις του σχεδίου Πισσαρίδη, προμηνύει σκληρές επιλογές εις βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με τις πάγιες επιλογές του ΔΝΤ», ενώ ως προς τις 300.000 εκκρεμείς συντάξεις, ότι «ο υπουργός Εργασίας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους συνταξιούχους, να δώσει επιτέλους τα ακριβή στοιχεία στη δημοσιότητα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα». «Αντί να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, να εξηγήσει πως τριπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις από τις εκλογές μέχρι σήμερα, όπως μόλις προχθές ανέφερε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ!», καταλήγει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού