Ρώσος ανακριτής επισκέφθηκε τα γραφεία του Ιδρύματος του Ναβάλνι στη Μόσχα

Ο Ναβάλνι ασθένησε βαριά στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο για θεραπεία.

Ναβάλνι

Ένας ανακριτής από την πόλη Τομσκ, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα της πιθανής δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία του Ιδρύματος Μάχη κατά της Διαφθοράς στη Μόσχα, δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος Ιβάν Ζντάνοφ στο πρακτορείο Reuters.

Οι Ρώσοι ανακριτές, που πραγματοποιούν προανάκριση σε σχέση με την υπόθεση, θέλουν να υποβάλουν ερωτήσεις σε δύο υπαλλήλους του Ιδρύματος και συγκεκριμένα στον Ιλιά Παχόμοφ και την Μαρία Πεβτσίχ, οι οποίοι ήσαν μαζί με τον Ναβάλνι στο Τομσκ πριν αρρωστήσει τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε ο Ιβάν Ζντάνοφ.

 Ο ΟΑΧΟ έστειλε ειδικούς για να συλλέξουν δείγματα προς ανάλυση

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι έστειλε μέλη του στη Γερμανία για να συνδράμουν τις γερμανικές έρευνες για τη φερόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με μια απαγορευμένη τοξική ουσία, ανταποκρινόμενος έτσι σε αίτημα του Βερολίνου.

Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι έχει αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε στις 20 Αυγούστου με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, ο οποίος παρακευάστηκε κατά την σοβιετική περίοδο. “Η Τεχνική Γραμματεία του ΟΑΧΟ δέχτηκε αίτημα από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για τεχνική βοήθεια”, ανέφερε ανακοίνωση του Οργανισμού, που εδρεύει στη Χάγη. Ειδικοί από την υπηρεσία “συνέλεξαν βιοιατρικά δείγματα από τον Ναβάλνι για ανάλυση σε καθορισμένα εργαστήρια του ΟΑΧΟ”. Τα αποτελέσματα από αυτές τις εξετάσεις θα δοθούν στην Γερμανία, η οποία μέχρι σήμερα είχε ζητήσει από τον ΟΑΧΟ να κρατήσει μυστικό τον ρόλο του στην υπόθεση.

Το νόβιτσοκ χρησιμοποιήθηκε το 2018 στην υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην αγγλική πόλη Σόλσμπερι. Εξετάσεις που διενήργησε ο ΟΑΧΟ τότε επιβεβαίωσαν την χρήση της εξαιρετικά τοξικής ουσίας. Μέλη του ΟΑΧΟ συμφώνησαν τον Νοέμβριο 2019 να επεκτείνουν τον κατάλογο του Οργανισμού με τις απαγορευμένες χημικές ουσίες ώστε να περιλαμβάνει και την οικογένεια των νευροτοξικών παραγόντων, στην οποία ανήκει το νόβιτσοκ. Η απαγόρευση αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 7 Ιουνίου του 2020.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από την ομάδα του Ναβάλνι ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριασθεί ο επικριτής του Κρεμλίνου ανιχνεύτηκε σε ένα άδειο μπουκάλι νερού από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε εκεί και όχι στο αεροδρόμιο, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Ο Ναβάλνι ασθένησε σοβαρά στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία τον περασμένο μήνα. Αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ρωσίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε αεροπορικώς για θεραπεία στο Βερολίνο, όπου και παραμένει.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι δηλητηριάστηκε με νόβιτσοκ, αλλά η Μόσχα απαντάει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Σύμφωνα με το Βερολίνο, τα συμπεράσματα της Γερμανίας επιβεβαιώθηκαν από εργστήρια στη Γαλλία και στη Σουηδία. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Ναβάλνι στο Instagram δείχνει μέλη της ομάδας του να ερευνούν το δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Xander στο Τομσκ, στις 20 Αυγούστου, μια ώρα μετά την είδηση ότι αρρώστησε κάτω από ύποπτες συνθήκες.

“Αποφασίστηκε να συγκεντρώσουμε ό,τι υποθετικά θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και να το παραδώσουμε στους γιατρούς στη Γερμανία. Το γεγονός ότι η υπόθεση δεν θα διερευνάτο στη Ρωσία ήταν προφανές”, αναφέρεται στην ανάρτηση. Στο βίντεο εμφανίζεται η ομάδα του να βάζει μέσα σε τσάντες άδεια μπουκάλια μεταλλικού νερού “Holy Spring”, μεταξύ άλλων αντικειμένων και φορώντας προστατευτικά γάντια. “Δύο εβδομάδες μετά, ένα γερμανικό εργαστήριο εντόπισε ίχνη του νόβιτσοκ ακριβώς μέσα στο μπουκάλι νερού από το δωμάτιο ξενοδοχείου Τομσκ. “Και έπειτα περισσότερα εργαστήρια που έλαβαν τις αναλύσεις (από τις εξετάσεις) του Αλεξέι επιβεβαίωσαν ποιά ήταν η ουσία που δηλητηρίασε τον Ναβάλνι. Τώρα αντιλαμβανόμαστε: έγινε πριν φύγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του για να πάει στο αεροδρόμιο”.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικούς ελέγχους, αλλά λέει ότι θέλει να δει περισσότερες ιατρικές αναλύσεις προτού ξεκινήσει μια επίσημη ποινική έρευνα για την υπόθεση. Τεστ που διενεργήθηκαν στη Ρωσία δεν εντόπισαν ίχνη δηλητηρίου. Η Μόσχα έχει ζητήσει από τη Γερμανία να μοιραστεί μαζί της τις πληροφορίες για την υπόθεση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση. Χθες η Βρετανία δήλωσε σχεδόν βέβαιη ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι και τόνισε ότι η Μόσχα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις καθώς η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Ο ΟΑΧΟ ιδρύθηκε το 1997 ως ένα τεχνικό όργανο για να επιβάλλει την Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. Έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επιτήρηση της χρήσης των απαγορευμένων χημικών όπλων στον πόλεμο στη Συρία, κάτι το οποίο πολιτικοποίησε έντονα τη δράση του.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να ενταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση, με την οποία ζητά να αρχίσει άμεσα διεθνής έρευνα για την υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, με την συμμετοχή της ΕΕ, του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των συμμάχων τους και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Υπέρ της απόφασης “Για την κατάσταση στην Ρωσία: δηλητηρίαση του Αλέξέι Ναβάλνι” στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψήφισαν 532 ευρωβουλευτές, 84 τάχθηκαν κατά και 72 δήλωσαν παρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ρωσική κυβέρνηση να συνεργασθεί πλήρως με τον ΟΑΧΟ για να βρεθούν οι ένοχοι όπως και να παρουσιάσει άμεσα στον διεθνή αυτό οργανισμό τα πλήρη στοιχεία για το πρόγραμμα “Nobichok”.

Οι Ευρωβουλευτές απαίτησαν να ενισχυθούν οι ισχύουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα και τάχθηκαν υπέρ της διακοπής της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream -2, παρότι η απόφαση αυτή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Το Ευρωκοινοβούλιο με την απόφασή του αυτή καλεί τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στην σύνοδό τους που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου “να πάρουν ενεργό θέση” στο ζήτημα αυτό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “απαιτεί όπως η ΕΕ καταρτίσει το συντομότερο δυνατόν κατάλογο με ευρείας κλίμακας περιοριστικά μέτρα και ενισχύσει τις ισχύουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας”.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά για την χρησιμοποίηση μηχανισμού κυρώσεων με την συνδρομή του οποίου μπορούν να εντοπισθούν και να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανήκουν σε διαφθαρμένους αξιωματούχους, τα ονόματα των οποίων αποκαλύφθηκαν από τις έρευνες του Μετώπου Μάχης κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι.

Στην απόφαση επισημαίνεται επίσης ότι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας της οικογένειας Novichok είναι “χημικό όπλο, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μόνο σε κρατικά στρατιωτικά εργαστήρια και δεν μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτες. Αν όμως κάτι τέτοιο συνέβη παρά ταύτα, αυτό συνιστά παραβίαση από την Ρωσία των διεθνών της δεσμεύσεων”.

“Υπό το φως της υπόθεσης Ναβάλνι (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) επιβεβαιώνει την προγενέστερη θέση του, σύμφωνα με την οποία το έργο Nord Stream-2 πρέπει να σταματήσει”, αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Ο Ναβάλνι στην απόφαση χαρακτηρίζεται ως σημαντικός Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης, νομικός, μπλόγκερ και αγωνιστής κατά της διαφθοράς, ο οποίος αποκάλυψε πολυάριθμές υποθέσεις διαφθοράς, που σχετίζονται με εταιρείες και Ρώσους πολιτικούς, όπως και ηγέτης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλη την Ρωσία και ένας από τους λίγους αποτελεσματικούς ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης.

«Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από ένα μπουκάλι νερό στο ξενοδοχείο του»

Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από ένα μπουκάλι νερού στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και όχι στο αεροδρόμιο, όπως θεωρούνταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η ομάδα του αναρτώντας σήμερα και ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Ναβάλνι ασθένησε βαριά στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο για θεραπεία.

Η Γερμανία λέει ότι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, ενώ η Ρωσία αντιτείνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δηλητηριάστηκε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού