Πιέσεις της Κομισιόν στην Αθήνα για περισσότερη ρευστότητα

Η υποχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας προκύπτει σαφώς από τη σύγκριση των αντίστοιχων προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών των χωρών-μελών με ενέσεις ρευστότητας, που οι οικονομικοί επιτελείς της Κομισιόν υπολογίζουν ως ποσοστό  επί του ΑΕΠ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, που είναι τελευταία στον κατάλογο των χωρών-μελών σε χρηματοδοτήσεις με ρευστότητα της οικονομίας, ήδη καταγράφεται υφεσιακή ανάδραση από την έλλειψη χρήματος

Στην ασυνήθιστη υπόδειξη προς την ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία προχώρησε η Κομισιόν, μέσω στελέχους της που βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η υπόδειξη αυτή είναι επανάληψη ανάλογης κρούσης που είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα προς τον κ. Σταϊκούρα, καθώς οι εντείνονται οι ανησυχίες στις Βρυξέλλες για την υποχρηματοδότηση στην Ελλάδα προκειμένου να επανενεργοποιηθεί η οικονομία μετά το λοκντάουν και την ισχνή τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ανέμεναν μια δέσμη μέτρων που θα μπορούσε να κινήσει την οικονομία ως την άνοιξη του 2021, ήταν απογοητευτικές για τις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται σχετικά η υποχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας προκύπτει σαφώς από τη σύγκριση των αντίστοιχων προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών των χωρών-μελών με ενέσεις ρευστότητας, που οι οικονομικοί επιτελείς της Κομισιόν υπολογίζουν ως ποσοστό  επί του ΑΕΠ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, που είναι τελευταία στον κατάλογο των χωρών-μελών σε χρηματοδοτήσεις με ρευστότητα της οικονομίας, ήδη καταγράφεται υφεσιακή ανάδραση από την έλλειψη χρήματος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών δόθηκε μελέτη ανεξάρτητου χρηματοοοικονομικού ινστιτούτου, όπου εκτιμάται ότι για κάθε δισ. λιγότερο από το εκτιμώμενο αναγκαίο σύνολο των δισ. που θα έπρεπε να διατεθούν στην ελληνική οικονομία, η απώλεια για το ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 300 εκατ.. Ήδη με την ως σήμερα περιορισμένη χρηματοδότηση οι απώλειες υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ.

Σε αντίστοιχο κλίμα έναντι της υποχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μακριά από τις πραγματικές ανάγκες επανεκκίνησης είναι και η ΕΚΤ, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Σε τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα -και που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δημοσιοποιήθηκε ως πρόσθετο μέσο πίεσης στην Αθήνα να αυξήσει τη ρευστότητα προς την αγορά- εκτιμάται ότι το κενό ρευστότητας με τη σημερινή εικόνα ανέρχεται σε 33 δισ. ευρώ μόνο προς τις επιχειρήσεις και θα μπορούσε  μπορεί να προκαλέσει στις επιχειρήσεις ύφεση της τάξεως του 7,5% στην ελληνική οικονομία για το 2020.

Στην ανάγκη να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Κομισιόν αποδίδουν οι ίδιες πληροφορίες και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα μετά την εμφάνιση Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις οποίες οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα συμπληρωθούν πολύ σύντομα με νέες κινήσεις χορήγησης ρευστότητας στην αγορά.

 

 

Ειδικού συνεργάτη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού